19-08-2020

Zbog koronavirusa blokirane turističke agencije

Računi najmanje četiri turističke agencije u Crnoj Gori blokirani su zbog posledica koje je izazvala pandemija novog koronavirusa, piše Dan.


Foto: Ilustracija

To se može vidjeti u podacima Centralne banke CBCG. Ta krovna monetarna institucija objavila je 31. jula ove godine Spisak blokiranih pravnih lica i preduzetnika koji se nalaze u evidenciji Centralnog registra privrednih subjekata CRPS. Na tom spisku, između ostalih, nalazi se i podgorička putnička agencija WTA World Travel Agency koja je tada 45 dana imala neplaćeni dug od 526 eura. Tu je i Balkan Tourist Travel Agency iz Nikšića čiji račun je bio u blokadi pet dana zbog duga od 530 eura na dan 31. jul. Probleme zbog pojave pandemije ima i budvanska agencija Monteline Travel, što dokazuje blokada računa od 36 dana zbog duga od 1.513 eura. Tu je i cetinjska agencija Vgajap Travel sa dugom od 255 eura i računom blokiranim 57 dana.

Dan je krajem prošlog mjeseca objavio da je, osim hotelijera, ugostitelja, privatnih izdavaoca smještaja, zaku paca plaža, Kovid-19 pokosio i turističke vodiče. Turista nema, pa nema ni potrebe za njihovim uslugama.

Ilija Kovačević, turistički vodič i vlasnik jedne turističke agencije, kazao je ranije da, nakon petnaestak godina uspona i stabilnog rasta, ova grana turizma trenutno ne postoji.

“Dvadeset godina sam u ovoj branši koja je posebno u poslednjih 15-ak godina imala uspon i stabilan rast. Trenutno ova grana turizma ne postoji”, rekao je Kovačević, čija agencija je razvila posao da budu pružaoci usluga ili medijatori između lokalnih agencija i turista.

Mnoge njegove kolege koje ovaj posao obavljaju kao dopunsku djelatnost sada jedva preživljavaju.

“Većina mojih kolega koji su samostalni, a jedino imaju prihod od ovog posla su u najvećem problemu, jer nijesu dobili ni subvencije koje je država davala. Kažu da ih je čak 90 odsto”, kazao je Kovačević krajem prošlog mjeseca.

Istakao je da je lani sezona počela u martu ili aprilu i da je trajala do kraja novembra. Od ove sezone se mnogo očekivalo, ali su zbog virusa otkazane sve rezervacije. Kovačević je rekao i da je sve ono što su planirali za ovu godinu odloženo za iduću.

Vlada Crne Gore omogućila je privrednim subjektima koji su pogođeni mjerama potrebnim za sprečavanje širenja novog koronavirusa set subvencija i povoljnih kreditnih linija. Iz turističkog sektora ranije su istakli da nisu u potpunosti zadovoljni ekonomskim mjerama za oporavak privrede.