09-02-2020

Zbog koronavirusa OPEC preporučio dodatno smanjenje proizvodnje nafte

Zajednički tehnički komitet Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) plus preporučio je produženje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte do kraja godine i dodatno smanjenje proizvodnje do kraja drugog ovogodišnjeg tromjesečja, objavilo je alžirsko Ministarstvo energetike.


Foto: Ilustracija/Pixabay

Zajednički tehnički komitet se ove sedmice sastao u sjedištu OPEC-a u Beču, povodom uticaja epidemije novog virusa u Kini na svjetsko tržište nafte. OPEC plus okuplja 13 članova organizacije i deset drugih naftnih sila, uključujući Rusiju.

Te zemlje su se 2016. godine dogovorile o ograničenju proizvodnje nafte kako bi podržale cijene sirove nafte, prenosi SEEbiz.

“Epidemija koronavirusa negativno utiče na ekonomske aktivnosti, posebno u sektorima transporta, turizma i industrije, najviše u Kini”, rekao je alžirski ministar Muhamed Arkab i dodao da epidemija ima negativan efekt na potražnju nafte i naftna tržišta.

Komitet je zbog toga predložio produženje važećeg sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte do kraja ove godine i dodatno smanjenje proizvodnje do kraja drugog tromjesečja ove godine.

Cijene nafte, na najnižem nivou od januara prošle godine, tonu i dalje zbog strahovanja od usporavanja kineske ekonomije.

Barel nafte tipa Brent spustio se ispod simbolične granice od 60 USD. Za samo mjesec, nafta tog tipa izgubila je 11,9 odsto vrijednosti, bilježeći najveći pad od novembra 2018. godine.