19-11-2019

Zbog odbijanja MMR-a 71 prekršajni postupak

U prvih osam mjeseci ove godine Upravi za inspekcijske poslove dostavljeno je 80 obavještenja od domova zdravlja da roditelji nijesu omogućili vakcinaciju djece predškolskog uzrasta, uključujući i MMR vakcinu, na osnovu kojih su inspektori podnijeli 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Zbog odbijanja MMR-a 71 prekršajni postupak | Radio Televizija Budva

To su Dnevnim novinama kazali iz ustanove na čijem je čelu Alija Košuta i dodali da se 71 zahtjev odnosio na odbijanje MMR vakcine.

“U periodu od januara do septembra 2019. godine od domova zdravlja dostavljeno je 80 obavještenja Odsjeku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju Uprave za inspekcijske poslove da roditelji nijesu omogućili djeci predškolskog uzrasta vakcinaciju protiv određenih zaraznih bolesti, uključujući i MMR vakcinu”, saopštili su iz Uprave.

Postupajući po dostavljenim obavještenjima inspektori su, dodaju, podnijeli 73 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti protiv roditelja zbog odbijanja obavezne imunoprofilakse djece kod određenih zaraznih bolesti u skladu sa zakonom.

“Od navedenih zahtjeva u 71 slučaj radilo se o djeci koja nijesu vakcinisana MMR vakcinom i to u Herceg Novom 34, po devet u Kotoru i Ulcinju, osam u Baru, šest na Cetinju, tri u Bijelom Polju i dva u Podgorici. Po sedam obavještenja nije postupljeno i to po dva zbog nepotpune dokumentacije i po pet zbog nepoznate adrese roditelja (nalaze se u inostranstvu), a obavještenja su se odnosila i na MMR vakcinu”, kazali su Uprave za inspekcijske poslove.