01-04-2020

Zbog teških uslova IRF-a najviše se žale ugostitelji

Iako su preduzetnici bili ohrabreni kada su prošle sedmice čuli uslove dobijanja kredita kod IRF-a, nakon samo nekoliko dana njihov optimizam je splasnuo, piše Dan.

Zbog teških uslova IRF-a najviše se žale ugostitelji | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

Razlog je to što IRF preduzetnike uslovljava davanjem kolaterala, odnosno hipotekom na imovinu da bi dobili kredit po kamatnoj stopi od 1,5 odsto, uz grejs period od dvije godine i rok otplate od osam godina.

Preduzetnici koji su kreditno zaduženi već su imovinu opteretili hipotekama zbog dugoročnih ili kratkoročnih kredita.

Zbog teških uslova IRF-a najviše se žale ugostitelji.

Hotelijer i ugostitelj, Dragan Purko Ivančević, je kazao da je toliko nelogično tražiti tako tvrde kolaterale za kredit kojim se želi pomoći privredi i privrednicima pogođenim koronavirusom.

„Nelogično je tražiti koletaral, ako je imovina već založena za redovne kredite za razvoj. Svako je bio u fazi investicija ili pozajmica za tekuću likvidnost“, rekao je Ivančević.

On je kazao da je turizam niskoprofitna grana, kompanije su založile kolaterale za redovne kredite i sada, veliki broj njih, veoma teško može da obezbijedi dodatni kolateral za kredit kod IRF-a.

„Ako se bude insistiralo na dodatnom kolateralu, onda ideja da se pomogne kompanijama u zaštiti i očuvanju radnih mjesta neće biti realizovana“, ocijenio je za Dan Ivančević.

On je pojasnio da je posebno sektor turizma pogođen, restorateri, agencije, mali apartmani, mali hoteli, a najveći dio tih kompanija ne može da obezbijedi taj uslov, odnosno dodatni kolateral za kredit.

„Plus u ovoj sezoni nije realno očekivati ozbiljniju sezonu. Programi zaštite radnih mjesta treba da traju do 1. maja naredne godine, odnosno do početka naredne sezone“, dodao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, država ako misli da očuva turizam, mora da da svoje garancije, jer je teško očekivati da firme mogu obezbijediti dodatni kolateral.

Кreditna sredstva su namijenjena za poboljšanje likvidnosti postojećih preduzetnika, mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća.

Кreditna linija za preživljavanje formirana je kako bi se pomoglo onima koji imaju direktnu posljedicu negativnog uticaja na likvidnost od pandemije, a prioritetno koja treba da obezbijede urednost u snabdijevanju ljekovima, medicinskom opremom, životnim namirnicama, sredstvima za higijenu.

Takođe, kako je saopšteno iz IRF-a, prioritet će imati i oni koji zbog ukupne situacije nijesu u mogućnosti da isplaćuju plate – mali ugostitelji, zanatlije, uslužne djelatnosti, trgovine.

IRF traži od aplikanata da dostave brojne podatke potrebne za odluku.

Tako, između ostalog, traže i komplet obrasce za godišnje račune – bilans stanja, bilans uspjeha, bruto bilans, analitiku kupaca i dobavljača za poslednje tri godine izuzev kod klijenata koji nisu u obavezi da sastavljaju finansijske izvještaje i projekcije finansijskih izvještaja za cijeli period otplate kredita.

Ukoliko je predmet obezbjeđenja hipoteka potrebno je dostaviti list nepokretnosti i procjenu imovine.

Traže, između ostalog, i profakture, predugovore kopija ili original za nabavku sirovina, repromaterijala, poluproizvoda, sitnog inventara.

Predmetna dokumentacija ne može biti starija od tri mjeseca od datuma predaje zahtjeva za kredit.


Izvor: Investitor