22-09-2022

Zdravstveni problemi koji mogu da prouzrokuju osjećaj hladnoće

Svi imamo jednog prijatelja ili člana porodice koji se uvijek žali da mu je hladno. Čak i tokom ljeta oni imaju hladne ruke ili stopala i žale se da im je zima.

Zdravstveni problemi koji mogu da prouzrokuju osjećaj hladnoće | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Ženama je često hladnije nego muškarcima, a uzrok tog fenomena pojasnili su stručnjaci iz Izraela koji vjeruju da su žene evoluirale i da intenzivnije osjećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova.

Osim toga, postoji nekoliko zdravstvenih stanja koja takođe mogu da budu krivci za to što vam je neprestano hladno.

Rejnoova bolest

Iako u većini slučajeva ne prouzrokuje ozbiljne probleme, ova bolest utiče na cirkulaciju, pa nekim ljudima može da prouzrokuje osjećaj zime.

Nekima će zbog toga vrhovi prstiju biti bleđi, a drugima koža plava. U ovom slučaju možete da održavate toplotu doma, nositi toplu ođeću, posebno na rukama i nogama, i vježbati jer to poboljšava cirkulaciju.

Hipotireoza

Pišući za „The Conversation“, profesor Adam Tejlor rekao je da je hipotireoza ili neaktivna štitna žlijezda još jedno stanje zbog kog vam može biti hladno. Ovo stanje se obično liječi sintetskim hormonima.

Hormonalni problemi

Hormoni uključeni u menstrualni ciklus mogu da utiču na tjelesnu temperaturu žene.

„Brojni polni hormoni đeluju na sistem koji reguliše našu temperaturu. Na primjer, estrogen prouzrokuje širenje krvnih sudova, što pomaže u smanjenju tjelesne temperature, dok progesteron ima tendenciju da prouzrokuje višu tjelesnu temperaturu. Sintetski progesteron, koji se nalazi u oralnim kontraceptivima, prouzrokuje dugotrajno povišenje tjelesne temperature“, tvrdi profesor Tejlor i dodaje da je prije ovulacije temperatura kod žena je oko 35.9 stepeni, a nekoliko dana kasnije doseže vrhunac i iznosi oko 36.7 stepeni Celzijusa.

Arterioskleroza

Profesor Tejor ističe da je arterioskleroza, koja je rezultat nakupljanja plaka na krvnim sudovima, takođe jedan od uzroka osjećaja hladnoće.

„Postoje različite vrste ovog stanja, ali ono koje najčešće prouzrokuje osjećaj hladnoće je bolest perifernih arterija, pri čemu su arterije koje dovode krv u vaše udove sužene“, tvrdi on.

Dijabetes

Ako su simptomi suptilni ili ih uopšte nema, može da prođe prilično dugo dok ne dobijete dijagnozu dijabetesa.

Ključni znakovi uključuju češće odlaske u toalet, pretjeranu žeđ i umor, a osjećaj hladnoće jedan je od rjeđih znakova tog stanja.

Anemija

Kada neko ima nedostatak gvožđa, koje dobijamo unosom mesa, tamnog lisnatog povrća i mahunarki, ruke i stopala mogu da budu hladniji, ali češći simptomi su kratkoća daha i umor.

Stanje srca ili problemi sa cirkulacijom

Mnogi ljudi pate od problema sa srcem ili cirkulacijom, ali neka od tih stanja neće biti dijagnostikovano.

Hladna stopala mogu da budu znak zanemarenog, ali ozbiljnog stanja koje se naziva periferna arterijska bolest. Nastaje kada nakupljanje masnih naslaga u arterijama ograniči protok krvi u nogama.

(rttcg)