16-10-2018

Žena u Hrvatskoj osuđena jer je po selu tračala komšije

U bizarnom sudskom procesu koji se vodio na Opštinskom sudu u Bjelovaru jedna je žena (56) iz malog naselja koji je dio Grada Garešnice, osuđena zbog teškog sramoćenja svojih komšija.

Žena u Hrvatskoj osuđena jer je po selu tračala komšije | Radio Televizija Budva

Naime, kako je u četvrtak objavio portal Podravski.hr, sud je optuženu osudio na uslovnu novčanu kaznu u iznosu od 5.000 kuna (oko 600 eura) koja se neće izvršiti ako optužena u roku od jedne godine ne počini novo kazneno djelo.

Tužitelji Ivan i Đurđica, koji žive u Njemačkoj, tužbu protiv svoje komšinice Marice, s kojom već duže imaju narušene međuljudske odnose zbog neriješenih imovinskopravnih pitanja, podnijeli su krajem marta 2013. godine.

U tužbi su naveli da su ih krajem 2012. godine, kad su se vratili kući iz Njemačke, komšije i rodbina izvijestili da ih njihova komšinica kleveće po mjestu i o njima priča ružne stvari. U sklopu sudskog procesa sud je saslušao sedam svjedoka i obavio brojne druge dokazne radnje i utvrdio da njihova tužba ima osnova.

U sklopu suđenja svjedoci su potvrdili da je Marica u jednom navratu u augustu 2012. godine pred njihovim komšijama i poznanicima izjavila da su Ivan i Đurđica prolupali, da su bijeda i da ne znaju šta rade i da nemaju više šta raditi u Hrvatskoj i da se mogu pokupiti i ići živjeti djeci u Njemačku.

Supružnici su takođe utvrdili i da su početkom 2013. godine svoju komšinicu Maricu sreli u jednoj radnji u trenutku kad su kupovali hranu za psa, i da je ona pri izlasku iz trgovine pred dvije žene i jednim muškarcem prstom pokazala na njih i govorila da su ljudi koji jedu pseću hranu.

Optužena Marica u svojoj je obrani navela da se ne smatra krivom i navela je da nikada nije rekla to za što je tužitelji optužuju jer te riječi nema u svom rječniku i da ih ne govori nikome, pa čak ni životinjama. Kazala je da su se slučajevi o kojima su svjedočili svjedoci zaista dogodili, ali da su svjedoci krivo shvatili šta je ona i na koji način govorila o tužiteljima.

Tu je međutim stala i nije željela dalje iznositi svoju obranu, odnosno odgovarati ni na čija pitanja, pa tako ni na pitanja svog advokata.