19-03-2021

Žene neadekvatno zastupljene u političkom životu Crne Gore

Neadekvatna zastupljenost žena u političkom životu Crne Gore jasno je vidljiva na primjeru posljednjih parlamentarnih izbora i postizbornih političkih procesa, ocijenjeno je na panel diskusiji "Žensko liderstvo – prilika za društvene promjene", koji je organizovao Centar za ženska prava (CŽP).

Žene neadekvatno zastupljene u političkom životu Crne Gore | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Shutterstock


Ambasadorka Velike Britanije u Podgorici, Karen Medoks, ocijenila je da je najveći izazov za postizanje rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori i Ujedinjenom Kraljevstvu rušenje rodnih normi - za muškarce i za žene.

"Kada žene dostignu liderske pozicije, izuzetno je važno pružiti im adekvatnu platformu i povećati njihovu vidljivost, kao inspirativne uzore za buduće generacije", rekla je Medoks.

Izvršna direktorica CŽP Maja Raičević ocijenila je da su mnoge žene društveni angažman realizovale kroz civilno društvo, dosljedno i hrabro se baveći temama od najvećeg društvenog značaja.

Raičević je, kako je saopšteno iz CŽP-a, kazala da se, kada te žene vode procese, vide pozitivni rezultati.

"Vjerujem da je vrijeme da razmišljamo o preoblikovanju rodnog pitanja, da pored svijesti o nejednakom položaju žena u društvu, našu pažnju i društvenu raspravu usmjerimo na žensko liderstvo kao mogućnost za stvaranje boljeg društva za sve. Brojni su primjeri koji ukazuju na njegov potencijal", rekla je Raičević.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava, Tea Gorjanc Prelević, ocijenila je da su posebno značajne izjave nosilaca javnih funkcija, koji ne smiju perpetuirati uvriježene patrijarhalne stereotipe o ulogama žena i muškaraca.

Ambasadorka Evropske Unije, Oana Kristina Popa, poručila je da će nastaviti da razgovara sa političkim liderima i da traži njihovu jaču podršku ženama, posebno u politici.

Aktivistkinja za zaštitu životne sredine, Zenepa Lika, kazala je da žene govore o temama koje nijesu baš popularne.

"Koje želimo onako generalno tradicionalno da prećutimo. Mogu da kažem da su me crnogorske žene inspirisale da iskažem taj svoj unutrašnji aktivizam, javno", dodala je Lika.

Učesnice panela su se, kak je saopšteno, posebno osvrnule na sve učestalije slučajeve napada na žene u javnom i političkom životu Crne Gore, sa ciljem degradacije i diskvalifikacije po rodnoj osnovi, što je jednoglasno osuđeno.

"Sa panela je snažno poručeno da je na ovaj fenomen neophodno odgovoriti javnim solidarnom osudom, koji će poslati nedvosmislenu poruku da je takvo ponašanje neprihvatljivo", kaže se u saopštenju.

Izvršna direktorica Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Vanja Ćalović Marković, navela je da vjeruje da je svojim radom uspjela da pobije neke predrasude, da su pojedini ljudi shvatili "da smo svi ljudska bića koja imaju pravo, bez obzira na pol, da govore ono što misle".

"Značajno je da istovremeno, dok se sistemski, kroz zakone i javne politike mijenja situacija kad su u pitanju žene, svojim primjerom objasnimo drugim ženama da mi to možemo, da mi to umijemo, da mi to smijemo, da nisu samo muškarci ti koji smiju da rade ovakve poslove", rekla je Ćalović Marković.

U saopštenju se navodi da je jedna od ključnih poruka učesnica panela, naročito generaciji mladih žena, da se usude da žele i da vjeruju da mogu rezultatima svog rada da ruše stereotipe o rodnim ulogama i stvari mijenjaju na bolje.

Dodaje se da je posebno naglašen značaj ženske solidarnosti u borbi za unapređivanje rodne ravnopravnosti, izgradnju bolje i ravnopravnije budućnosti.

"Poruka za javnost: Stavite pred izazov neku ženu, ona se neće slomiti, žene se neće slomiti, one su otporne, one su vrlo snažne. One su mnogo snažnije nego što bi neke naše muške kolege očekivale. Pružite priliku ženama da budu za pregovaračkim stolovima, da doprinesu i pokažu svoju snagu", poručila je ambasadorka SAD, Džudi Rajzing Rajnke.


Mina