06-12-2021

Zenović: Bioskop je potreban gradu, Opština da ne bude oštećena strana

Apelacioni sud nedavno je poništio presudu Privrednog suda na osnovu koje je "Lovćen film" koji gazduje bioskopom "Cadmus Cineplex" u Budvi naplatio od Opštine 665 hiljada eura. Kako je za naš portal kazao pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Đorđe Zenović, Apelacioni sud u potpunosti je uvažio argumente opunomoćenih zastupnika Opštine Budva.


Zenović, Foto: portal RTV Budva

On je podsjetio da su presudom od marta mjeseca odbijeni zahtjevi Opštine i Grada teatra da se poništi osnovni ugovor o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti sklopljen 2014. godine, aneks tog ugovora iz iste godine i ugovor o realizacije kulturne manifestacije "Cadmus city" koji je zaključen godinu dana kasnije.

Zenović je naveo da je tužbu za poništaj Opština podnijela 2018. godine po punomoćju tadašnjeg predsjednika Dragana Krapovića, jer su mišljenja da je ugovor zaključen na štetu Opštine. Od tada traje spor između Opštine i JU Grad teatar Budva sa jedne i kompanija "Budva Cineplex Consortium", "Lovćen film" DOO Budva i "Art Vista" DOO Beograd.


Novo rješenje Apelacionog suda, Foto: Đorđe Zenović/Privatna arhiva

Pomoćnik sekretara za zaštitu imovine tvrdi da je posredi nesrazmjera u pravima i obavezama.

"Opština se obavezala da 10 godina izdvaja približno 200.000 eura za funkcionisanje bioskopa, a ustupila je nepokretnost bez ikakve nadoknade. Ustupila je i određeni broj parking mjesta u garaži TQ Plaze i obavezala se da izmiruje i tekuća održavanja prostorija. Nema sumnje da je bioskop potreban gradu i naša namjera nije da se ide na zatvaranje istog, već da se ponovo urede odnosi na osnovama po kojima neće Opština biti oštećena strana, dok druga strana na račun toga ostvaruje profit", rekao je Zenović u izjavi za naš portal.

Kako je istakao, u Odluci o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti i u ugovoru iz 2014. godine Opština se obavezala da izda mjenice kao pokriće da će izmirivati svoje obaveze. Zenović dodaje da od 2018. godine budžetom nisu bila predviđena sredstva za plaćanje godišnjih obaveza prema bioskopu iz razloga što je pokrenut postupak za poništaj ugovora.


Sa otvaranja bioskopa 2015. godine, Foto: Arhiva/RTV Budva

"Fakture koje su nam bile dostavljane mi smo vraćali “Lovćen filmu”, jer nije postojala pozicija u budžetu za plaćanje. Ove godine je ta firma odlučila da aktivira mjenice i “skine” preko 600.000 eura koje u prethodne tri godine nismo htjeli dobrovoljno da platimo. Naravno, ukoliko se postupak okonča pravosnažno u korist Opštine, što i očekujemo, to će značiti da ćemo sve što je isplaćeno od 2014. do dana pravosnažnosti potraživati od “Lovćen filma” ", poručio je naš sagovornik.

Zenović napominje da cilj Opštine nije da zatvara bioskop, jer u lokalnoj upravi smatraju da je on kao takav potreban Budvi, ali ne po bilo kojoj cijeni, jer je, kako ističe, to cijena koju plaćamo svi.

"Cilj je da se revidira ugovor i da se odnosi urede tako da i jedna i druga strana budu zadovoljne, a ne samo jedna kao što je situacija sada", zaključuje Zenović.


M.S.