28-09-2020

Zinzule: Malo voće malo sjećanje na djetinjstvo

Zinzule su porijeklom iz Kine gde se gaje više od 4.000 godina i predstavljaju vodeću voćnu vrstu. To je listopadni grm visine do devet metara. Dugovječna voćka koja živi i do 200 godina. Većinu nas zinzule će vjerovatno podsjetiti na djetinjstvo kada bismo na putu od kuće do škole zastali kraj svakog dvorišta sa ovim voćem, jer ništa nije bilo slađe od poslužiti se krišom i onako usput... Danas vam donosimo priču o zinzulama.

Zinzule: Malo voće malo sjećanje na djetinjstvo | Radio Televizija Budva

Plod je jajasta centimetar i po duga crvenkasto smeđa mesnata koštunica prosječne težine 10 grama. Meso ploda je zelenkasto – žućkasto ili krem boje. Sočno je, a kod nekih sorti malo brašnjavo, slatkog ukusa i prijatne arome.

Koristi se za liječenje:

1. Bolesti srca
2. Bolesti jetre
3. Bubrega
4. Mokraćne bešike
5. Disajnih organa

Zreli plodovi sadrže oko 65 % vode, i 30 – 35 % suvih materija, 13 – 30 % šećera.



Bogata je mineralnim solima posebno: kobaltom, jodom, gvozđem. Pored toga sadrži i veliku količinu raznih vitamina. U prosjeku sadržaj vitamina C se kreće 250 – 800 mg, što znači da iglice zauzimaju, poslije šipka, drugo mjesto po sadržaju vitamina C.

Zinzule su tražene i u savremenoj farmaceutskoj industriji za proizvodnju ljekova i ljekovitih čajeva. Među ljekovitim biljkama koje naučnici istražuju kao djelotvorne u borbi protiv tumora, su i plodovi zinzula.

Plodovi se koriste svježi, suvi, konzervirani, kandirani, i prerađeni u kompot, džem, marmeladu, slatko, pire, sok, sirup, rakiju i liker. Koriste se i za proizvodnju brašna, od kojeg se pravi specijalni ljekoviti hleb.

Čaj protiv pritiska

Čaj reguliše krvni pritisak,i sprema se od 50 gr plodova. Pije se 3 puta dnevno 2 – 3 nedjelje. Pritisak se moze smanjiti i svježim ili suvim plodovima. Tokom dvije ili nedjelje uzima se po desetak plodova tri puta dnevno.