29-03-2018

Zlatna Petra na prvom Solfestu u Crnoj Gori

Petra Vujanović, učenica V ref. razreda budvanske Muziče škole, osvojila je prvo mjesto u kategoriji prima vista, na Solfestu – festivalu solfeđa.

Zlatna Petra na prvom Solfestu u Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Festival je u organizaciji hercegnovske Muzičke škole i Muzičke akademije sa Cetinja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, održan prvi put u Crnoj Gori, 22. i 23. marta, u Herceg Novom.

Solfest je okupio 19 učenika iz muzičkih škola Berana, Budve, Tivta, Cetinja i Herceg Novog. Takmičari su se nadmetali u dvije kategorije mlađih i starijih razreda.

Pema riječima prof. solfedja u Muzičkoj školi u Budvi, Katarine Popović festival je organizovan sa ciljem da se afirmiše solfedjo kao bazični predmet na svim nivoima muzičkog obrazovanja, kao i razvijanju ljubavi prema ovom predmetu.

"Zaista smo presrećni što smo pokazali zavidno znanje i iz ovog predmeta na ovoj manifestaciji, ali je podjednako Petra zaslužena za postignuti uspijeh, jer zaista voli Muzičku školu i sa njom je divno raditi", istakla je Popović, dodajući da je žiri bio iz Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, te da će se sa zadovoljstvom prijaviti na takmičenje i naredne godine.

Petra je kazala da je veoma srećna što je osvojila prvo mjesto na ovom takmičenju, ali i da su ostala djeca pokazala da imaju mnogo ljubavi prema muzici.

"Ja baš volim i solfedjo i klavir i hor, i zahvaljujući nastavnici Katarini i Gabrijeli znam da čitam i taktiram note, tako da je ovo naš zajednički uspjeh”, istkla je Petra.

Solfedjo je predmet koji se izučava tokom čitavog školovanja (u nižoj, srednjoj muzickoj skoli, a potom i na fakultetu) i obavezan je predmet pri polaganju prijemnih ispita. Samim tim, ovo uvećava njegovu svrhu i važnost.