23-06-2022

Znate li šta je zapravo "vazduh" u vrećici čipsa i čemu služi

Koliko puta ste doživjeli razočaranje kada ste otvorili vrećicu čipsa te se razočarali količinom. Pola vrećice je ispunjena "vazduhom" odnosno plinom - dušikom.


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Postoji mnogo ambalaže koja dovodi u zabludu i kupcima često može biti teško da precizno uoče ispravnu veličinu.

Ono što su mnogi od nas pomiješali sa zrakom u čipu je zapravo dušik. Dušik je inertan plin i koristi se tokom procesa pakovanja za uklanjanje "vazduha", a posebno kisika. Kiseonik bi prouzrokovao da čips postane ustajao i da ulje postane užeglo.

Kisik je vrlo reaktivan, a to znači da se voli spajati s drugim molekulama i to rezultira kvarenjem hrane ili gubitkom svježine. Korištenjem dušika za izbacivanje kisika u vrećicama grickalica produljuje se rok trajanja, a kvaliteta hrane se zadržava.

Ovaj proces je poznat kao "slack fill", za koji se čak smatra da čips čini boljim ukusom. Takođe se smatra da plin daje čipsu zaštitini jastuk. Budući da čips imaja dug put od stvaranja do potrošača, proizvođači čipsa namjerno naduvaju pakovanje dušičnim plinom kako bi ga zaštitili od oštećenja tokom transporta.

Međutim, osim ako se čips ne prodaje u vakumskom zapečaćenom stanju, zaista nema načina da zaobiđete vrećicu punjenu dušikom.

Izvor: Klix.ba