06-07-2020

Žoao Feliks: Zlatni dječak čija zvijezda ne sija

U subotu 4. jula je bila godišnjica od dolaska Žoaa Feliksa u Atletiko Madrid, momka koji je tada i postao najskuplje pojačanje u istoriji manjeg kluba iz španske prijestonice.


Žoao Feliks, Foto: Beta/AP

Feliks je u ljeto 2019. plaćen Benfiki čak 127 miliona eura, ali nakon 12 mjeseci provedenih u Atletiku izgleda i da je vrijeme za prve ozbiljne kritike na račun supertalentovanog Portugalca.

Mladić rođen u novembru 1999. je po dolasku imao spektakularne partije u pripremnom periodu, kasnije je i imao nekoliko povreda koje su ga izbacile iz ritma - zbog problema sa skočnim zglobom i mišićem je ukupno van terena bio 56 dana.

"Sedam smrtnih grjehova”, naslov je teksta koji je Feliksu posvetila madridska "Marka".

NEKONSTANTNOST

Feliks je bez dileme ogroman potencijal i ima šansu da postane vrhunski igrač. Ipak, u periodu u Atletiku nije pokazao sposobnost da bude lider, da postane nezamjenjiv u timu Dijega Simeonea, piše "Marka".

"Nije učinio da se u Madridu zaboravi učinak koji je imao Antoan Grizman. U Atletiku su se baš tome nadali", ističe madridski list.

PRAVO POJAČANJE, ALI...

Bilo je utakmica na kojima je Portugalac rješavao pitanje pobjednika i pravio razliku.

Pripremni period, pa mečevi protiv Viljareala, Sevilje i Liverpula, samo su najavili kakve mogućnosti ima ovaj fudbaler, ali "kolćonerosi" žele on to radi mnogo češće nego što je sada slučaj.

"Simeone želi da postane bitan koliko i Markos Ljorente ili Jan Oblak", navodi "Marka".

GOLGETERSKI UČINAK

Igrajući za Benfiku Feliks je bio strijelac 20 puta u 43 utakmice. U Atletiku je taj učinak mnogo slabiji.

U svim takmičenjima je bio strijelac svega osam puta, od čega šest u La Ligi, i to iz 34 meča. U prosjeku je tresao mrežu rivala na svakih 300 minuta...

SEBIČAN I PREAMBICIOZAN

Španski mediji mu prebacuju i da uglavnom svu slavu želi za sebe.

"Nije upitno da Feliks na terenu želi najbolje za Atletiko, ali neke stvari su očigledne. Kada primi loptu u kaznenom prostoru, taj napad se kao po pravilu završava njegovim udarcem. Simeone to ne voli, više od svega traži nesebične odluke pred golom protivnika", piše "Marka".

Feliks po pisanju novinara Isaka Suaresa ima još jedan problem.

"Previše se priča o ogromnoj cifri za koju je doveden, kao i o tome da je budući osvajač Zlatne lopte. Tako ponekad i izgleda da 20-godišnji fudbaler igra za slavu, zaboravljajući da je fudbal timska igra. Mora da se izbori sa uticajem spolja."

FRUSTRACIJA, POŽRTVOVANJE

Feliks je igrač kojeg je ove sezone Simeone najviše puta zamijenio. Bio je starter u 27 mečeva u svim takmičenjima, a zamijenjen u ukupno 21.

"Kada napušta igru, ne boji se da iskaže nezadovoljstvo. Takve stvari Atletikova klupa ne tolieriše", ističe "Marka".

Nije Feliks impresionirao ni zalaganjem otkada je u Atletiku.

"Mora da shvati da je, kada je na terenu, samo jedan od 11 igrača Atletika", zaključio je madridski list.


Izvor: Vijesti