12-01-2024

Amandmanom na budžet za 2024. uvećana sredstva za Dnevni centar „Biseri”

Amandmanom predsjednice Kluba odbornika „Milo Božović - Budva na prvom mjestu”, Marijane Božović, koji je jednoglasno usvojen na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta, uvećana su sredstva namijenjena za Dnevni centar „Biseri”.


Foto: Dnevni centar „Biseri”

Tako je, umjesto prvobitnih 310, amandmanom na budžet opredijeljeno 385 hiljada eura.

Kako se navodi u amandmanu, sredstva za Dnevni centar uvećena su na način što je predloženo smanjenje novca za otplatu obaveza iz prethodnog perioda Sekretarijatu za komunalno-stambene poslove. Za taj opštinski resor biće izdvojene 792, umjesto 867 hiljada eura.

U amandmanu stoji da postoje porodice koje čekaju na proširenje kapaciteta Dnevnog centra, kako bi mogli da dobiju rješenje za korišćenje usluga. To, kako je napomenuto, znači i obavezno dodatno zapošljavanje u sektoru za djecu i mlade.

Čeka se, kako je navedeno, i završetak izgradnje sektora za korisnike uzrasta od 27 do 45 godina.

"Što se tiče oba sektora zajedno, samim povećanjem broja zaposlenih, kao i dodatnim prostorom namijenjenim za dnevni boravak za lica sa invaliditetom, znatno se povećavaju i svi mjesečni troškovi koje ćemo imati kako za plate i doprinose, tako i za mjesečne režije i cjelokupni materijal koji je potreban za svakodnevni rad sa korisnicima. Napominjem da je Dnevni centar „Biseri” u obavezi da obezbijedi svim korisnicima dva obroka dnevno, užinu, te prevoz korisnika od adrese stanovanja do Dnevnog centra „Biseri” i nazad, a kao što je poznato usluge Dnevnog centra su u potpunosti besplatne za naše korisnike", navela je Božovićeva u amandmanu na budžet.


Marijana Božović, Printscreen: YouTube/RTV Budva

Ona je takođe napomenula da je neophodno renovirati i već postojeći prostor Dnevnog centra, te da je otvaranja dodatnog servisa nametnulo potrebu da se renovira i kuhinja.

"Procijenjena vrijednost radova je između 30 i 40 hiljada eura. Prikupljanje novčanih donacija za renoviranje kuhinje otpočeli smo od oktobra mjeseca 2022. godine i do današnjeg dana prikupili smo značajna sredstva za te namjene", naglasila je Božovićeva.

Podsjetimo, na 11. sjednici Skupštine opštine Budva koja je održana 29. decembra prošle godine usvojen je budžet za ovu godinu, programi investicionih aktivnosti i uređenja prostora i druge odluke.


M.S.