22-03-2021

Da li kokice goje ili su zapravo odlične za mršavljenje?

Kokice mogu da budu zdrave, ali one koje najčešće jedemo, nažalost to nisu.

Da li kokice goje ili su zapravo odlične za mršavljenje? | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ilustracija

Američki naučnici tvrde da su kokice zdrave kao voće i povrće! Sadrže veliku količinu polifenola te baš zato kokice imaju snažnu antioksidativnu aktivnost i uklanjaju slobodne radikale iz tijela, a važne su i u borbi protiv oboljenja srca ili raka.

To ne važi za sve kokice.

One koje kupujemo gotove na ulici, ili one iz bioskopa, nisu baš dobar izbor. One najčešće imaju previše soli i pune su zasićenih masti.

Da li su kalorične i da li kokice goje zavisi samo od načina na koji ih pravimo.

U slučaju da ih pripremmo na vrelom vazduhu i bez ulja, samo blago posoljene, biće idealne za nas, sigurno neće doneti višak kilograma, jer je kalorijska vrijednost kokica koje su ovako pripremljene 380 kalorije na 100 grama.

Ono o čemu moramo voditi računa jeste da se kalorijska vrijednost kokica značajno povećava ako na njih stavimo neki dodatak.

Kokice koje kupujemo gotove često imaju dodat maslac, ulje, šećer, zaslađivače, pojačivače ukusa i arome koje, sadrže trans masti i preveliku količinu soli, koja je, kao što već vjerovatno znate, glavni krivac za zadržavanje vode u organizmu. Više vode, više kilograma i naduven izgled.

Samo jedna supena kašika ulja diže kalorijsku vrednost kokica za 130 kalorija 100 grama. Zato zaboravite i na nauljenu šerpu, drmusanje levo-desno po šporetu i kokice na sve strane.

Kokice se mogu ispeći i na limenom plehu u rerni, sa vrlo malo masnoće ili čak i bez nje.

Potrebno je da rerna bude zagrejana na visoku temperaturu, 250 stepeni je minimum. Neophodno je da prije pečenja dobro očistite rernu, jasno je da će biti kokica na sve strane.

Preporučuje se i korišćenje rerne koja ima opciju ispuštanja vrelog vazduha. Ovo je najzdraviji način pripreme kokica.


Izvor: onaportal.com