07-07-2022

Dileri soba ponovo dočekuju goste u Budvi, Čelebić: Kazna za fizička lica iznosi 200 eura

Dileri soba na ulazu u Budvu siguran su znak da se sezona zahuktava, međutim zakon takvu djelatnost ne prepoznaje i za nju su predvidjene velike kazne, ali ni kazne ne mogu odvratiti ljude od tog posla kazao nam je načelnik Komunalne policije Darko Čelebić.


Foto: Arhiva

I ovog ljeta smještaj u Budvi može se naći uz pomoć dilera soba koji rade na ulicama. Pojedini od njih su stari znalci Komunalne policije i više puta su kažnjavani za ovaj nelegalni posao.

"Nismo primijetili zadnjih pet, šest dana povećano prisustvo ljudi koji nelegalno izdaju smještaj tkz. dilera, a najviše ih ima oko kružnog toka na samom ulasku u Budvi i reana autobuske stanice. Mi smo za sada reagovali preventivno, upozoravali smo ljude da na taj način ne mogu vršit izdavanje smještaja, a u najskorije vrijeme krenućemo i sa mjerama. Daću vam podatak da smo u toku prošle godine imali 14 fizičkih lica koje smo kaznili za ovu vrstu prekršaja, a iznos kazne je 200 eura", kazao je Čelebić za Polis.


Foto: Printscreen

Međutim, dileri na ulicama samo su fizički vidljiviji od svih ostalih vrsta dilera koji funkcionišu u biznisu izdavanja smještaja. Najjači su oni koji nelegalno preko svog sajta nude turistima smještaj i tu uslugu naplaćuju od stanodavaca, a državi ne plaćaju nikakve takse. Država je dugo vremena najavljivala da će riješiti pitanje čuvene platforme za iznajmljivanje smještajnih kapaciteta booking.com ali nije se daleko stiglo, tako da vlasnici privatnog smještaja i hotelijeri plaćaju bookingu za uslugu punjena nekih 15 odsto od cijene koju gost plati. Zatim, država oporezuje vlasnike. U cijeloj priči najugroženiji su obični građani koji pokušavaju da dopune kućni budžet u ova teška vremena. Njih ugrožavaju stranci koji svoje kapacitete dilerišu u mjestima gdje stanuju po principu "ključ iz ruke u ruku", te se smještaj obezbjeđuje i plasira van Crne Gore i domašaja njenih poreskih organa. Pretpostavke su da se zarada od neleglanog dilerisanja smještaja prije korona virusa kretala od 5 do 20 hiljada eura po sezoni, kakva će biti ova sezona saznaćemo brzo. Nekada se posjećenost mogla predvidjeti po broju dilera na ulicama.