Društvo

22-10-2024

U saradnji sa Britanskom ambasadom počinje nacionalna kampanja o medijskoj pismenosti

U okviru Globalne sedmice medijske pismenosti, inicijative Ujedinjenih nacija koja promoviše odgovorno korišćenje medijskih sadržaja u savremenom digitalnom dobu Ministarstvo kulture i medija u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, Službom za odnose s javnošću Vlade Crne Gore i Britanskom ambasadom u Podgorici pokreću nacionalnu kampanju pod nazivom INFO, s ciljem podizanja svijesti i jačanja otpornosti građana na dezinformacije, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

22-10-2024

„Kulturni turizam” ovog petka u Budvi

Omladinski klub Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva, u saradnji sa konsultantskom firmom za održivi razvoj turizma MariXperience, organizuje novu radionicu iz održivog turizma “Kulturni turizam” koju će voditi mr Marija Lazarević, saopšteno je iz ovog kluba.

22-10-2024

Druga osnovna škola obilježila Dan svjesnosti o mucanju

Druga osnovna škola u Budvi je današnji nenastavni dan posvetila obilježavanju Dana svjesnosti o mucanju, povodom kojeg je logopedica Maja Braić organizovala radionicu sa učenicima četvrtog razreda, saopšteno je iz ove ustanove.

22-10-2024

Sprovedeni tretmani na neživom dijelu Stare masline

Konzervator Živko Radović uspješno je sproveo sve neophodne aktivnosti na konzervaciji i impregnaciji neživog dijela stabla Stare masline na Mirovici, a na osnovu odluke Odbora direktora Kuće maslina i saglasnosti Agencije za zaštitu prirode Crne Gore, saopšteno je iz Kuće maslina doo.

22-10-2024

Javni poziv za učešće u raspravi o rebalansu budžeta Opštine Budva za 2024. godinu

Opština Budva poziva građane, mjesne zajednice, nevladine organizacije, organe lokalne uprave, javna preduzeća i ustanove, državne organe, pravna lica, preduzetnike i ostale zainteresovane subjekte da uzmu učešće u Javnoj raspravi o Nacrtu Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o budžetu opštine Budva za 2024. godinu (rebalans). Rasprava će trajati 15 dana, od 22. oktobra do 5. novembra 2024. godine.

22-10-2024

Budva u centru pažnje: Otvaranje Svjetskog prvenstva u boksu

Pored rekordnog broja učesnika i rekordnog fonda nagrada, kada su ovakva prvenstva u pitanju, sigurno će i svečano otvaranje šampionata, koje je planirano za utorak u 20 časova ispred zidina Starog grada biti spektakularno i do sada neviđeno na ovim prostorima.

22-10-2024

Saobraćaj jedan od najvećih zagađivača vazduha: U Crnoj Gori preko 285 hiljada vozila, najviše se koriste dizel i benzin 98

Jedan od najvećih zagađivača životne sredine saobraćaj, čije se negativno dejstvo ispoljava se na više načina preko zagađivanja vazduha, vode i tla, velike buke, navodi se u Informacija o stanju životne sredine u Crnoj Gori za 2023. godinu. Broj motornih vozila u 2023. godini iznosio je 285.257. Najviše vozila koristi dizel i BMB 98, što pojačava zagađenje životne sredine.

22-10-2024

Danas oblačno, do 26 stepeni

Sunčano uz povremeno malu ili umjerenu oblačnost. Na sjeveru ujutru po kotlinama magla ili sumaglica. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera.

21-10-2024

Budva: Panel „Dekarbonizacija: Od smanjenja emisija ugljenika do evolucije poslovanja”

U okviru regionalne konferencije ZELENI HORIZONTI EKONOMSKOG RAZVOJA, održana su dva interesantna panela, „Dekarbonizacija: od smanjenja emisija ugljenika do evolucije poslovanja” i „Ubrzanje zelene tranzicije: Aktiviranje potencijala privatnog sektora“. Prvi se fokusirao na načine kojima kompanije mogu smanjiti emisije ugljenika i prilagoditi poslovanje ekološkim standardima, a drugi na ulogu privatnog sektora kao ključnog pokretača povog procesa, uz razmatranje primjera kompanija koje predvode zelene inicijative i kako se putem inovacija, ulaganja i saradnje mogu ostvariti značajni ekološki pomaci.

21-10-2024

Školama fale profesori matematike i klavira

Već decenijama u školskom sistemu nedostaje profesora matematike, fizike i hemije. Tako je i sa profesorima muzičke grupe predmeta. Studenti ukazuju na potrebu karijernog savjetovanja koje bi im olakšalo izbor budućeg zanimanja.

21-10-2024

Povećati broj inspektora iz sektora zaštite na radu

Vršiteljka dužnosti sekretarke Ministarstva rada i socijalnog staranja Ivana Đođić kazala je u Jutarnjem programu na TVCG da je taj resor nakon odluke o ukidanju Uprave za inspekcijske poslove dobio pod svoju nadležnost dvije inspekcije, i da je reorganizacija dočekana spremno. Kaže da je neminovno da se broj inspektora iz oblasti zaštite na radu mora povećati.