06-05-2022

Grčka mitologija: Eho i Narcis

Grčka mitologija obuhvata usmena i pismena predanja starih Grka o njihovim bogovima i herojima, o prirodi svijeta i vremena u kojem su živjeli. Evo jedne zanimljive priče iz grčke mitologije.

Grčka mitologija: Eho i Narcis | Radio Televizija Budva

Eho je bila nimfa koja je pomagala Zevsu, vrhovnom bogu na Olimpu, u njegovim ljubavnim avanturama. Naime, svaki put kada bi Zevs odlazio svojim ljubavnicama, Eho je svojim pričama skretala pažnju Heri, Zevsovoj ženi, kako Hera ne bi otkrila Zevsova neverstva.

Međutim, kada je Hera saznala za to, kaznila je Eho tako što više nikada nije mogla prva da govori. Vremenom, Eho je počela da ponavlja samo poslednje reči koje čuje. Upravo od toga potiče reč eho u značenju odjek.

Nakon toga, Eho upoznaje prelepog Narcisa (ili Narkisa) i zaljubljuje se u njega, ali ta ljubav ostaje neuzvraćena. Narcis, kada je spoznao svoju lepotu u odrazu u reci, osetio je neopisivu ljubav prema samom sebi, koja je gorela u njemu.

Na kraju, prema jednom mitu, Narcis je od te ljubavi i „sagoreo“, a u času njegove smrti Eho ga je videla i uputila poslednji pozdrav. Kada su nimfe došle da ga sahrane, na mestu njegovog tela stajao je belo-žuti cvet, narcis.

Izvor: kultivisise.rs