18-03-2019

Horor na Mogrenu iz kog se rodila legenda

Jedini poznati napad ajkule na čovjeka na crnogorskom podmorju, koji se završio tragično po žrtvu, desio se 13. jula 1955. godine. Tri mladića odveslala su drvenom barkom ka Budvi iz pravca Jaza, gdje su ljetovali u koloniji studenata. Kod uvalice na samom rubu desne plaže Mogren, tik do velike ravne stijene koja je i danas omiljeno mjesto za sunčanje, zastali su da se okupaju.

Horor na Mogrenu iz kog se rodila legenda | Radio Televizija Budva

U vodu je prvi uskočio 21-godišnji student elektrotehnike iz Čačka Stevan Stevica Tomašević i ubrzo nakon toga bio napadnut.

Atak je bio smrtonosan već u prvom naletu jer je od strahovitog ugriza morske nemani mladić bio gotovo prepolovljen.

Prema tvrdnjama lokalnih ribara, Tomaševića je napala velika bijela ajkula koju je primijetila i mornarička straža pokušavajući kasnije bezuspješno da je ulovi. Navodno, ajkula je bila dugačka čak 6,5 metara. Prema sjećanjima starijih Budvana, doplivala je na crnogorsko podmorje za jednim američkim brodom, a ka obali ju je privukla lešina magarca koju je neko bacio nedaleko od uvale na rubu plaže Mogren gdje se desio smrtonosni napad.



Par dana nakon tragedije, porodica i prijatelji nesrećnog mladića isplovili su čamcima do mjesta nesreće i oprostili se od njega bacivši cvijeće i vijence u more. Mladić je prije skoka u vodu imao majicu Kajakaškog kluba Čačak koja je imala na leđima izvezeni broj 137, koji odgovara datumu njegove smrti...



Mjesec nakon tragedije, pri vrhu visoke stijene koja se uzdiže iznad uvalice na rubu plaže Mogren, porodica nesrećnog mladića postavila je spomen ploču. Ona i danas stoji na istom mjestu, ali natpis sa pljosnog kamena koji ograđuje uvalicu ispod stijene moguće je bilo pročitati jedino uz pomoć dvogleda, zbog toga što je patina danas sakrila slova na tabli.

Na tabli je ispisano: „U uvali iza ove stijene, kupajući se sa drugovima, 13 VII 1955 izgubi život Stevan - Stevica Tomašević, student elektrotehnike iz Čačka, u svojoj 22 godini, kao žrtva morske nemani. Neutješna porodica i drugovi".

Iz odnosa štampanih medija prema ovoj tragediji jasno je da napad ajkule na čovjeka, tik kraj jedne od najatraktivnijih plaža Jadrana, nije u ono vrijeme bila „društveno-podobna tema“. U ovom detalju treba tražiti razloge zbog čega se minulih godina u brojnim izvještajima povodom ulovljenih ili primijećenih ajkula na crnogorskom primorju, nesreća kraj Mogrena pominjala tek uzgred, bez osnovnih informacija i uglavnom uz netačne podatke.

Ovakav odnos medija potpomogao je stvaranju legende po kojoj je nesrećni mladić skočio sa stijene direktno u čeljusti nemani koja ga je nakon toga progutala...

U gotovo svim verzijama ove nesreće, mladić je bio žrtva velike bijele ajkule. Ova, za ljude svakako najmsrtonosnija vrsta morskog psa, veoma rijetko zalazi u Jadransko more i još rjeđe prilazi obali. U crnogorskom akvatoriju je, zvanično, ulovljena samo jednom. Prije 20 godina na pučini je mladunče ove nemani izvukao poznati budvanski ribar Ilija Rafailović.