17-05-2024

Kod Budve ulovljena plava ajkula teška blizu 200 kilograma

Rajko Bojanović, član Kluba za sportski ribolov "Širun", ostvario je izuzetno zapažen ulov, hvatajući modrulja u budvanskom akvatoriju teškog između 150 i 200 kilograma, saopštio je budvanski ribar našem portalu.


Foto: Privatna arhiva

Modrulj je dugačak preko tri metra, a ulovljen je na otvorenom moru na plivajući parangal.

Bojanović nam je kazao da će morski pas biti prepariran u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, a da je izložba planirana u septembru ove godine.

Modrulj, poznat i kao plava ajkula (eng. Blue shark), važi za jednu od najljepših i najrasprostranjenijih ajkula na svijetu.

Ulovi i viđenja modrulja iz proteklih godina pokazuju da se ta vrsta morskih pasa u našim vodama najčešće sreće tokom proljeća. Iako se kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cijele godine, gotovo se polovina jedinki zabilježi samo u maju mjesecu, saopšteno je nedavno iz iz Instituta za biologiju mora u Kotoru, uz napomenu da su najvjerovatniji razlog učestalim viđenjima i ulovima modrulja tokom proljećnih mjeseci “reproduktivne aktivnosti jedinki modrulja, kod kojih se u ovo doba godine dešava parenje i donošenje mladih na svijet”.