Kolumne

20-04-2024

Jesmo li nekad više čitali?

Uđem jedan dan u samoposlugu i, sa plastičnom korpom u ruci, ovako starački zamišljen, bacim pogled na onu stalažu gdje smještaju novine i časopise. Ugledam papirno šarenilo i prođem. I nešto mi pade na 'm - kupuje li još neko štampu, nedjeljnu i dnevnu? Kad sam poslednji put vidio da je neko ubacio u korpu nešto od ove pisane ponude?

06-02-2024

Topovska Kula na Brajićima

Oko 1841. godine, nakon razgraničenja između Austrijskog carstva i Crne Gore, Austrijsko carstvo je odlučilo da bolje utvrdi novodefinisanu granicu. Lanac utvrđenja na taktičkim lokacijama na ovom području činio je prošireni odbrambeni prostor Budve. Jedna od najznačajnijih tvrđava na ovoj liniji bila je Fort Kosmač, koju je 1858. godine podigla Austrijska(kasnije Austrougarska) carevina.

03-02-2024

Rezultatom 24:9 rješava se kriza budvanske vlati

Racionalno je očekivanje građana da oni političari koji su u njihovoj zajednici najodgovorniji efikasno rješavaju probleme koji se u toj zajednici pojave. Budvanski slučaj najnovije krize vlasti postao je šire poznat jer kriza traje mjesecima i ne nazire joj se rješenje.

29-01-2024

Most ili zid, mi biramo šta ćemo izgraditi

Isak Njutn je jednom rekao „Mi gradimo previše zidova, a nedovoljno mostova“ i to ne znači samo u organizacionom kontekstu, već i sa stanovišta našeg sopstvenog razmišljanja, tj. Njutn govori o zidovima i mostovima koje stvaramo u svom umu, što znači da mi sami stvaramo previše ograničenja, prepreka i problema, umesto da stvaramo rešenja i pronalazimo načine da se nešto uradi ili da se stvari poboljšaju.

27-01-2024

Stari grad - strateški pristup

Stari grad Budva, sa svojim kamenom popločanim ulicama, istorijskom arhitekturom i kulturnim bogatstvom, blago je koje nas povezuje sa prošlošću. Kako težimo napretku i modernosti, postaje imperativ da razmotrimo održivost u kontekstu ovih jedinstvenih oblasti pa i u turizmu. Ovaj članak autorke mr Marije Lazarević, ekspertkinje u oblasti planiranja i upravljanja turističkim destinacijama, objašnjava značaj održivosti u Starom gradu, predstavljajući izazove sa kojima se suočava i predlaže strateški pristup za njihovo očuvanje za buduće generacije.