Kultura

05-01-2021

Singlovi Savane i Mazzom u fugazzu među najboljim u regionu

Duet "Sposobnost za ubijanje" koju je budvansko-beogradska desert rock ekipa Savana snimila sa frontmenom Stray Dogg-a Dukatom i pjesma "Opet" grupe "Mazzom u fugazzu" iz našeg grada našli se na Top listi najboljih regionalnih singlova u 2020. godini po izboru magazina Stereo Art.

03-01-2021

Pjesma dvojca 2211 hit decembra po izboru publike na Buntovoj Top listi

Jaka angažovana poruka pjesme "Život je jedan", koju su naši sugrađani Branko Žerajić i Nebojša Ćulafić nedavno objavili u okviru projekta "2211", brzo je postala prepoznatljiva i na muzičkoj sceni u regionu. Tako je ova numera proglašena za hit decembra 2020. po izboru publike na respektabilnoj Buntovoj RTS Top listi.

01-01-2021

Četvrti festival Ćirilicom održan online

U organizaciji Narodne biblioteke Budve i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, četvrto izdanje festivala "Ćirilicom" održano je online. Kako je saopšteno, učešće su uzeli pjesnici iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske, Rusije, Rumunije i Italije.

09-12-2020

(VIDEO) Ulična poezija budvanskih Vavilonaca

Vavilonska biblioteka je zamišljena kao on-line prostor gdje se umjetnici mogu izraziti, posebno motivisani situacijom „zatvaranja“ zbog aktuelnog epidemiloškog stanja, ali i alternativnog prostora koji nedostaje crnogorskoj sceni, kazala je u razgovoru za portal RTV Budva idejni tvorac Vavilonske biblioteke, književnica i sugrađanka, Katarina Sarić.

08-12-2020

Žerajić i Ćulafić posvetili pjesmu preminuloj Maji Šljivančanin

Naši sugrađani, rok muzičari Branko Žerajić i Nebojša Ćulafić ovih dana rade na spotu za pjesmu čiji je radni naziv "Život je jedan". Riječ je o omažu preminuloj Maji Šljivančanin, koja je u julu mjesecu tragično nastradala u pomorskoj nesreći u budvanskom akvatorijumu. O tom nemilom događaju u prethodnom periodu se u velikoj mjeri polemisalo u crnogorskoj javnosti.

30-11-2020

(VIDEO) Đurić: Njegoševe ulice uvijek su okosnica svih gradova

Njegoseva.me je projekat koji za cilj ima očuvanje duha i prezentaciju bogatstva četiri ulice koje predstavljaju simbole četiri grada - Cetinja, Podgorice, Nikšića i Herceg Novog. Gostujući u Jutarnjem programu TV Budva više detalja o tome kazala je naša sugrađanka, istoričarka umjetnosti i umjetnički fotograf prof. dr Maja Đurić koja je nosilac ovog projekta.

24-11-2020

Grad teatar: Upotreba čoveka nastavlja uspješan pozorišni život na scenama regiona

Predstava Upotreba čoveka”, po istoimenom romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, regionalna koprodukcija festivala “Grad teatar” sa “Novim tvrđava teatarom”, pozorištem “Ujvideki Szinhaz” iz Novog Sada i East-West centrom iz Sarajeva, nastavlja uspješan pozorišni život na scenama regiona, uprkos svim teškoćama koje proizilaze iz trenutne situacije.

23-11-2020

Fond solidarnosti za crnogorske muzičke autore

Kako bi muzičkim autorima pomogli da u ovim vanrednim okolnostima ostanu kreativni i lakše prevaziđu nastale posljedice, PAM CG je kao društveno odgovorna organizacija po drugi put ove godine osnovao Fond solidarnosti u iznosu od 10.000 eura iz kojeg će biti isplaćena jednokratna bespovratna pomoć.

23-11-2020

Povodom Dana opštine Budva izložba "Apstraktni ekspresionizam" u Petrovcu

Izložba „Apstraktni ekpresionizam” iz umjetničke zbirke Međunarodne kolonije ,,Buljarica art”, biće postavljena u ponedjeljak, 23. novembra, Spomen domu “Crvena komuna”, u galeriji “Marko Krstov Gregović”, povodom proslave Dana Opštine Budva. Kako je saopšteno iz JU Muzeji i galerije Budve, zbog epidemiološke situacije i važećih mjera NKT-a, svečanog otvaranja neće biti, međutim, svi zainteresovani posjetioci mogu posjetiti izložbu uz obavezno poštovanje preporučenih mjera.

17-11-2020

Film "Grudi" crnogorski kandidat za Oskara

Dugometražni igrani film "Grudi", prema scenariju Vladislave Vojnović i Marije Perović, u režiji Marije Perović, producentske kuće "Kino" d.o.o. iz Podgorice, crnogorski je kandidat za 93. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke - Oskar u kategoriji za najbolji međunarodni film u 2020. godini.

17-11-2020

Nova knjiga Matije Jesertića

U izdanju "Obodskog slova" iz Podgorice i "Štampar Makarija" iz Beograda, objavljena je knjiga pod nazivom "Mračna strana uma" devetnaestogodišnjeg Matije Jesertića iz Budve.

10-11-2020

JU Muzeji i galerije Budve predstavlja Crnu Goru na VII Međunarodnom Bijenalu vizuelnih umetnosti u Čačku

Direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković je pozvana da kao počasni gost izvrši stručnu selekciju dva umjetnika iz Crne Gore koja će se predstaviti na VII Međunarodnom Bijenalu vizuelnih umetnosti u Čačku, na kome će od 14. novembra do 20. decembra 2020. godine učestvovati umjetnici iz čak 30 zemalja. U pitanju je projekat saradnje JU Muzeji i galerije Budve i Centra za vizuelna istraživanja i razvoj vizuelne kulture "Krug".

03-11-2020

Grad teatar: Dvije nagrade za predstavu "Upotreba čoveka" u Šapcu

Predstava "Upotreba čoveka", po istoimenom romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, regionalna koprodukcija festivala "Grad teatar" sa "Novim tvrđava teatarom", pozorištem "Ujvideki Szinhaz" iz Novog Sada i East-West centrom iz Sarajeva, nastavlja uspješan pozorišni život na scenama regiona.