Kultura

31-05-2020

Luvr se otvara 6. jula

Muzej Luvr planira da 6. jula otvori svoja vrata za posjetioce, ali je poručeno da posjetioci treba da nose maske i drže fizičku distancu, prenosi Rojters.

22-05-2020

Moguće odlaganje dodjele Oskara?

Američka filmska akademija razmišlja o odlaganju 93. dodjele Oskara, zakazane za 28. februar 2021. godine, piše Varajeti.

22-05-2020

Poezija Dragane Tripković u izdanju prestižne austrijske izdavačke kuće

Poezija crnogorske pjesnikinje Dragane Tripković našla se u antologiji "Circle Surface Sun – From Somewhere in the Mediterranean" (Kružna površina Sunca. Odnekud na Mediteranu), u izdanju prestižne austrijske izdavačke kuće "Schlebrügge.Editor" za umjetnost, arhitekturu, dizajn i teoriju.

16-05-2020

Godišnjica smrti Ijana Kertisa

U ponedjeljak će se navršiti 40. godina od tragične smrti Ijana Kertisa, nekadašnjeg frontmena kultnog britanskog sastava Joy Division, a preživjeli članovi benda pripremaju se da kroz više događaja obilježe ovu godišnjicu.

16-05-2020

Grupa Savana objavila debitantski singl

Debitantska pjesma budvansko-beogradskog desert rock sastava čiji su članovi naši sugrađani Dario Vuksanović i Andrej Lovrić objavljena je nedavno pod nazivom "Vitalne Supstance".

15-05-2020

Provjerite pravopis pomoću aplikacije

Fakultet za crnogorski jezik i književnost - Cetinje pokrenuo je novu aplikaciju Pravopis crnogorskoga jezika, koja je ujedno i prva aplikacija ovoga tipa u Crnoj Gori.

07-05-2020

INTERVJU Dario Vuksanović i Andrej Lovrić: Uskoro prvi singl novog benda Savana

Naši sugrađani Dario Vuksanović i Andrej Lovrić, koji žive u Beogradu, prošle godine u ovo vrijeme pokrenuli su novi bend. Riječ je o pustinjskom rok sastavu "Savana", nešto drugačijem projektu u odnosu na pređašnju grupu "Haze & Ash". Oni će ljubiteljima alternativne muzike uskoro prezentovati i debitantski singl.

04-05-2020

Miroslav Karović (Assonance) objavio novu synthwave numeru

Budvanski muzičar Miroslav Karović nedavno je objavio kompoziciju "Digital City" u okviru synthwave aliasa "Assonance". U pitanju je instrumental koji je, kako je istakao za naš portal, uobličen nakon tri mjeseca. Karović je takođe autor prateće animacije.

04-05-2020

Objavljen 15. broj časopisa "Krug mladih"

Korisnici usluga Narodne biblioteke Budve od danas mogu preuzeti novo izdanje časopisa "Krug mladih" koji je nedavno izašao iz štampe. Časopis izdaje NVO "Sedma sila mladih" a suizdavač 15. broja je Narodna biblioteka Budve, saopšteno je iz te kulturne institucije.

01-05-2020

Umro bubnjar Toni Alen, tvorac afrobita

Tvorac afrobita, bubnjar Toni Alen, umro je u Parizu u 79. godini od srčanog udara, potvrdio je njegov menadžer Erik Troset za AP. Bubnjar iz Nigerije je umro u četvrtak uveče u bolnici "Žorž Pompidu".