Kultura

14-06-2021

XXXV festival Grad teatar Povratak u život

Festival “Grad teatar” Budva održaće se ove godine po 35. put. Ovogodišnji festivalski program će biti realizovan od 10. jula do 20. avgusta na lokacijama u Starom gradu i amfiteatru manastira Stanjevići. Programi će počinjati u 21 čas i tokom 41 dana trajanja festivala biće prikazano preko 45 programa dramske, literarne, muzičke i likovne umjetnosti.

11-06-2021

(VIDEO) Radovi crnogorskih umjetnika predstavljeni u Lisabonu

U najpoznatijem kulturnom centru u Lisabonu Siado, u ateljeu Natalia Gromicho, upriličena je izložba Izbor iz savremene crnogorske umjetnosti. Predstavljeni su i radovi iz fundusa Moderne galerije Jovo Ivanović i galerije Marko K. Gregović. U JU Muzeji i galerije Budve očekuju nastavak saradnje i izložbu portugalskih umjetnika.

09-06-2021

Predstava Upotreba čoveka večeras u Užicu

Predstava “Upotreba čoveka”, po istoimenom romanu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića, biće izvedena večeras na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu – Bez prevoda u Užicu, sa početkom u 19 i 30 časova.

08-06-2021

Mali festival regionalnih pisaca: Knjiga pod feral

U organizaciji Narodne biblioteke Budve od 10. do 12. juna odvijaće se program festivala regionalnih pisaca nazvan „Knjiga pod feral“ na Pjaceti kod kuće Čekrdekovića ispred Otvorenog umjetničkog ateljea u Starom gradu u Budvi.

06-06-2021

Predstavljamo: Within the Ocean Waves - alt rok/grandž bend iz Budve

Grupu Within the Ocean Waves krajem 2018. godine u našem gradu osnovali su Artjom Kompani i Balša Martinović. Svoj zvuk određuju kao psihodelični alternativni rok i grandž, a do sada su objavili demo „Unfamiliar“ na kojem se nalaze četiri autorske pjesme.

04-06-2021

Predstavljena knjiga Kriza smisla profesora Krsta Vukovića

Nova knjiga "Kriza smisla" autora Krsta Vukovića, koju je objavila Narodna biblioteka Budve, predstavljena je u četvrtak u Akademiji znanja. O knjizi su govorili mr Nikolina Đurović, zatim novinar i publicista Vanja Kovačević i autor Krsto Vuković, a veče je vodila Stanka Stanojević.

04-06-2021

Grad teatar pristupio prestižnoj Evropskoj asocijaciji festivala

U srijedu, 2. juna, održana je redovna Skupština Evropske asocijacije festivala (EFA), u Briselu, sa ciljem odobravanja pristupa novim članovima. Festival “Grad teatar” je jedini festival iz Crne Gore koji je pristupio ovoj zajednici, dok su iz regiona tu: “Dubrovačke ljetne igre” i Ohridski festival.

02-06-2021

Krsto Vuković za portal RTV Budva: Životni ritam daje sve manje šansi da se suštinski bavite sobom

Profesor sociologije u JU SMŠ “Danilo Kiš”, Krsto Vuković nedavno je objavio knjigu “Kriza smisla” u kojoj o ovoj posve aktuelnoj problematici promišlja na svestran i hrabar način pristupajući fenomenu iz više uglova. U djelu čiji je izdavač Narodna biblioteka Budve, naš sugrađanin, pored ostalog, kritički piše o masovnoj kulturi, potrošačkom mentalitetu, neprestanoj jurnjavi za novcem i materijalnim, pri čemu nam, a da često i ne osjetimo, izmiče upravo smisao.

02-06-2021

Projekat Digitalni pogon u Budvi

U sklopu saradnje JU Narodne biblioteke Budve i NVO „Biblioteka Plus" iz Beograda, od 31. maja do 6. juna u Budvi borave učesnici projekta „Digitalni pogon“ koji realizuju Novosadska novinarska škola i „Biblioteka Plus".

27-05-2021

Uskoro prvi tom porodične trilogije Slobodana Boba Slovinića

Prvi tom knjige "HERBARIJUM" budvanskog slikara Slobodana Boba Slovinića uskoro će se naći pred čitaocima. U pitanju je, kako umjetnik navodi, porodična trilogija koja se bavi jednom starom, uglednom familijom sa crnogorskog primorja.