Kultura

27-09-2023

Počinje Internacionalni sajam knjiga Podgorica

Prvi dan 9. Internacionalnog sajma knjiga u Bemaks areni u Podgorici, u srijedu, 27. septembra, proteći će u znaku zanimljivog i veoma kvalitetnog programa, a svečano otvaranje sajma je planirano u 20 časova.

27-09-2023

Otvorena memorijalna izložba fotografija „Italija kakvu još niste upoznali” autora Nemanje Bogdanovića

Memorijalna izložba fotografija "Italija kakvu još niste upoznali" autora Nemanje Bogdanovića, koju je JU Muzeji i galerije Budve organizovala u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, otvorena je sinoć u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”. Izložba je organizovana na inicijativu Nemanjine majke, Snežane Bogdanović, koja je zvanično otvorila izložbu.

27-09-2023

Petrovac Jazz Fest 29. i 30. septembra

Petrovac Jazz Fest biće održan 17. put u organizaciji NVO "Urbani kult" uz podršku Opštine Budva, Turističke organizacije opštine Budva, Hotelske grupe "Budvanska rivijera", kao i ostalih prijatelja manifestacije.

26-09-2023

Veliki uspjeh baleta „Skenderbeg” na 14. Balet festu u Sarajevu

Koprodukcija Turističke organizacije opštine Budva i Bitef dens kompanije iz Beograda, balet "Skenderbeg", premijerno prikazan na ovogodišnjem Jadranskom festivalu igre u Budvi, uspješno je izveden na prestižnom Balet festu 21. septembra u Sarajevu. Kao prvo festivalsko baletsko gostovanje, priča o herojstvu igrana je pred brojnom sarajevskom publikom koja je sa oduševljenjem prihvatila gostovanje, saopšteno je iz Turističke organizacije Budve.

22-09-2023

Predstava “Radovan Treći” premijerno na sceni koproducenta u Somboru 30. septembra

Predstava “Radovan Treći”, Dušana Kovačevića po dramatizaciji Vesne Radovanović, a u režiji Vita Taufera, koprodukcija JU „Grad teatra” Budva i Narodnog pozorišta Sombor, nakon premijere na XXXVII festivalu „Grad teatar“ 15. avgusta, svoje premijerno izvođenje će imati i na sceni Narodnog pozorišta Sombor 30. septembra. Pretpremijera je zakazana dan ranije.

22-09-2023

Audio vizuelna izvedba „Harmonija Buke” večeras u Modernoj galeriji

U okviru muzičkog programa u kojem učestvuje grupa umjetnika iz Rusije i Ukrajine, večeras će u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u Starom gradu od 19 časova, biti održana audio vizuelna izvedba „Harmonija Buke” tim Givargiz violina i H. Zygott - Electro loza i crystal bowls.

21-09-2023

MKM: Kotor i Durmitor nijesu ugroženi, UNESCO dao smjernice za unaprjeđenje

U Ministarstvu kulture i medija ističu da se na proširenom 45. zasijedanju Komiteta svjetske baštine UNESCO u Rijadu (Saudijska Arabija), razmatrao izvještaj o Kotoru i Durmitoru u okviru tačke posvećene "Stanju očuvanja dobara upisanih na Listu svjetske baštine", ali da se Kotor i Durmitor ne smatraju zaštićenim područjima koja su ugrožena.

20-09-2023

Skoplje osvojilo titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu

Na svečanom događaju u “Kući evropske istorije“ u Briselu, javnosti je danas saopštena odluka Evropske Unije da Skoplju (Sjeverna Makedonija) dodijeli titulu Evropske prijestonice kulture za 2028. godinu u kategoriji gradova iz EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

18-09-2023

Olga Tokarčuk: „Budva – riznica blaga“

Poljska spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2018. godine, Olga Tokarčuk, boravila je u Budvi u periodu od 31. avgusta do 8. septembra na poziv Opštine Budva i JU „Narodna biblioteka Budve“, a povodom gostovanja na festivalu „Ćirilicom“ i uručenja međunarodne nagrade „Književni plamen“.