18-03-2020

MCP: Molitvom i zvonjenjem zvona protiv epidemije

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je danas arhijerejskim protoprezviterima, starešinama hramova i upravama manastira Mitropolije akt o molitvi i zvonjenju zvona povodom epidemije, saopšteno je iz MCP.

MCP: Molitvom i zvonjenjem zvona protiv epidemije | Radio Televizija Budva

Foto: mitropolija.com

"U ove dane, kada se cijeli svijet suočava sa opakim virusom koji je odgovoran za veliki broj smrtnih slučajeva širom svijeta, naša Sveta Crkva se moli Gospodu našem Isusu Hristu, koji je Jedini pravi Ljekar duša i tijela, da pokaže milost svoju, zaustavi širenje ove opake bolesti i pomiluje sav ljudski rod. Ovim vam se nalaže da na kraju svakog bogosluženja, prije samog otpusta, naglas čitate molitvu protiv epidemije, sastavljenu od strane patrijarha rumunskog Danila", kaže se u mitropolitovom aktu.

Takođe, kako se navodi, podsjećajući na svjedočanstvo drevnog crkvenog predanja o zvonjenju zvona za vrijeme raznih epidemija (npr. kuga i španjolka), aktom se nalaže da u svim hramovima u periodu od 8 do 20 časova, u vremenskom intervalu od 2 časa, zvone zvona (u trajanju od 5 minuta) do okončanja epidemije. Blagotvornost ove prakse potvrđuju i naučna istraživanja koja je u svoje vrijeme sproveo ruski naučnik i ekolog Fotije Jakovljevič Šipunov:

"Crkvena muzika, a naročito zvonjava crkvenih zvona, blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje. U ruskim laboratorijama, pomoću ogleda, utvrđeno je da oscilacija ultrazvučnog dijapazona crkvenih zvona odbija bacile kuge, zatim viruse i druga infektivna oboljenja koja se prenose vazduhom".

"Molimo se pred desnicom Svetog Jovana Krstitelja i ćivotom Svetoga Petra, da nam u ovom časnom postu svima podari pokajanja, kao i za zdravlje svih vas i svega naroda", zaključuje se u aktu mitropolita crnogorsko-primorskog g. Amfilohija.

Izvor: mitropolija.com