23-08-2023

Njemci će ubuduće moći da mijenjaju pol svake godine

Njemačka vlada će najkasnije do kraja ove sedmice donijeti nacrt Zakona o rodnom samoopredjeljenju. Taj pravni akt službeno utvrđuje društveni i biološki pol osobe bez obzira na stvarni biološki status. Radi se o tome šta je na papiru.

Njemci će ubuduće moći da mijenjaju pol svake godine | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: pixabay)

Dokument se, nakon što ga vlada usvoji, šalje u parlamentarnu proceduru kroz Bundestag. Ako sve prođe po planu koalicione vlade socijaldemokrata (SPD), zelenih i liberala (FDP), novi Zakon bi trebalo da zamijeni trenutno važeći Zakona o transseksualnosti iz 1980, prenosi RTS.

Neke od odredbi tog zakona su već stavljene van snage konsekutivnim presudama Vrhovnog suda.

Za podnosioce zahtjeva više nije neophodno da prođu kroz niz operacija za promjenu pola da bi njihov novi identitet bio notiran u državnom registru. Takođe, Vrhovni sud je iz momentalno važećeg zakona ukinuo i odredbu da bračni par mora da se razvede prije nego što jedna ili obje strane promijene status u matičnom registru.

Ko sada u Njemačkoj želi da mijenja službeni pol, mora da sudu predoči dva psihijatrijska vještačenja. Taj proces traje između pet i 20 mjeseci i košta oko 1.800 eura.

Sa novim Zakonom o rodnom samoopredjeljenju vlada namjerava da taj proces bitno pojednostavi i ubrza. Ko želi da službeno pripada nekom drugom polu, ne svom biološkom – onom koji je imao/la u trenutku rođenja, samo treba da informiše lokalno matično odjeljenje i sačeka tri mjeseca. Ostalo je automatika.

Izbor koji stoji na raspolaganju je 1. muško, 2. žensko, 3. različito/divers.

Starosni limit praktično ne postoji. Djeca ispod 14 godina mogu da traže službenu promjenu biološkog statusa uz saglasnost roditelja. Mladi između 14 i 18 godina mogu da uknjiže novi pol i bez pristanka roditelja, odnosno i protiv zabrane roditelja. U slučaju ozbiljnijih konflikata, odlučuje sudija za porodično pravo.

Jedina obaveza za one koji na taj način mijenjaju pol je da moraju da žive s tom odlukom 12 mjeseci, a onda se po želji mogu vratiti u stari biološki ili izabrati neki drugi. Sve to onoliko često koliko osoba želi. Operacije, hormonski tretmani i optičko približavanje izabranom polu nijesu neophodne. Dovoljno je da se državi saopšti novo stanje stvari.

Treba napomenuti da se sve promjene rodnog statusa odnose na deklarativnu izjavu podnosilaca zahteva, ne na njihov realni biološki status.