19-03-2020

Pozitivna strana karantina: Delfini i labudovi ponovo u Veneciji

Jeste li se ikada zapitali kako bi izgledao svijet bez ljudi? Fotografije na društvenim mrežama pokazuju da bi, za početak, svijet bio puno čistije mjesto.


Foto: fatherly.com

Kako bi spriječile širenje COVID-19, države se polako pretvaraju u karantine, pa je većina putovanja u države Evropske unije zabranjena. Italija, epicentar širenja virusa na kontinentu, potpuno je zatvorena za putovanja. Kanali u Veneciji, koji su obično prepuni turista i u kojima je riječni saobraćaj jako aktivan, skoro su prazni. Ljudi na društvenim mrežama postavljaju fotografije, videozapise prizora koji dugo nisu viđeni u ovom popularnom gradu. Za Italiju, u kojoj je oboljelo više od 35.000 ljudi, a umrlo skoro 3.000, pojava delfina, labudova i divljih svinja, jedina je pozitivna stvar koju je pandemija izazvala.

Gradonačelnik Venecije istakao je da kanali možda izgledaju čištije nego što su bili prije karantina, ali da to ne znači da se kvalitet vode poboljšao. Međutim, ne mogu tvrditi da karantin nije imao nikakav pozitivan učinak na životnu sredinu grada koji se prije samo nekoliko mjeseci borio s prekomjernim turizmom. S druge strane, vazduh je manje zagađen jer je zbog ograničenog kretanja građana, riječni saobraćaj sveden na minimum.

Italijani su se otkad je uveden karantin okrenuli društvenim mrežama kako bi širili pozitivne vibracije. Videosnimci Italijana koji pjevaju sa svojih balkona postali su viralni. Inspirisali su Bona, frontmena grupe "U2" da objavi novu muziku na svojoj Instagram i Facebook stranici", prenosi The Hill.

Izvor: klix.ba