01-06-2021

Prvi sistem javnih bicikala u Crnoj Gori postavljen u Budvi

Prvi sistem javnih bicikala u Crnoj Gori postavljen je u Budvi I time je završena jedna faza projekta #Dynamob 2.0 koji je dio IPA CBC poziva Interreg za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

Prvi sistem javnih bicikala u Crnoj Gori postavljen u Budvi | Radio Televizija Budva

Važno je istaći da ovaj projekat nije samo uvođenje sistema javnih bicikala u Crnu Goru, već tačka na kojoj moramo da kao društvo uvažimo javni prostor I da prilikom projektovanja saobraćajnica na prvo mjesto moramo da stavimo čovjeka I njegove potrebe a ne automobile.

"Javni bicikli dopuna su javnom gradskom saobraćaju i znatno pomažu u smanjenju gužvi, rješavanju problema parkiranja u centru, doprinose zaštiti životne sredine, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad ili opštinu kao poželjnu turističku destinaciju i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac korisnika i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje", istakao je Krešimir Dvorski predstavnik nextbike sistema i dodao da je Opština Budva primjer dobre prakse u privlačenju EU sredstava.



Promoter Budva Bikee Share powered by Nextbike Igor Majer, inače poznati crnogorski triatlonac, koji je govorio o benefitima sistema javnih bicikala I za zdravlje građana, ali i za dobar imidž turističke destinacije.

Prisutnima se obratila i direktorica TO Budva gospođa Maja Liješević koja je kazala da je raduje da je ovaj sistem postavljen, ali je izrazila nadu da se neće zadržati samo na dvije stanice, već da će se taj trend i nastaviti, i da će ovim projektom dobiti ne samo Budva kao destinacija, već i Crna Gora. Sistem javnih bicikala je na svečanu upotrebu predao predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević koji je u svom govoru između ostalog kazao:

"Projekat uvođenja javnih bicikala je u potpunosti finansiran iz fondova evropske unije i predstavlja podstrek za našu Opštinu da nastavi da ulaže u održive vidove saobraćaja i ekologiju, jer samo tako mozemo podići i bolje pozicionirati Budvu kao turističku destinaciju. Velika je čast što je Budva ušla u društvo 270 ekološki osvješćenih gradova u svijetu. Za sada imamo samo dvije stanice i 10 bicikala njemačkog proizvođača nextbike, a nadamo se da ćemo u naredne dvije godine, u zavisnosti od situacije, taj broj povećati i da će sistem javnih bicikala biti prihvaćen svuda te da ćemo njihovom upotrebom smanjiti zavisnost od automobila, gužve u saobraćaju i zagađenje, da ćemo naučiti da živimo zdravije i da više čuvamo životnu sredinu koju svakodnevno ugrožavamo", zaključio je Carević.

Nextbike bicikli u Budvi biće u startu dostupni na dvije lokacije, a to su Slovenska plaža i Stari grad. Radi se o lokacijama koje su visokofrekventne, a zanimljive su i Budvanima i turistima. Budući da su stanice u potpunosti samoodržive, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno, moći će se naknadno premještati ovisno o potrebama korisnika jer nema potrebe za građevinskim radovima, niti ostavljaju “ožiljke” na javnim površinama nakon njihovog premještanja.

Što su zapravo javni bicikli?



Javni bicikli dopuna su javnom gradskom saobraćaju i znatno pomažu u smanjenju gužvi, rješavanju problema parkiranja u centru, doprinose zaštiti životne sredine, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju grad ili opštinu kao poželjnu turističku destinaciju i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac korisnika i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Primjeri dobre praske u brojnim evropskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sistemi odlično uklapaju u vizure grada. Svi bicikli opremljeni su tehnologijom za praćenje u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, korpom za prijevoz stvari, prednjom i stražnjom kočnicom i drugim elementima sigurnosti na cesti. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uslove.

Način korištenja, cijene i služba za korisnike

Kako biste unajmili bicikl, bit će potrebno obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sistem na www.nextbike.me ili putem mobilne aplikacije NEXTBIKE u koju samo treba da unesete svoje podatke i broj kreditne kartice. Za sva pitanja na raspolaganju je služba za korisnike info@nextbike.me i pozivni centar 033 44 11 44 svaki dan od 08:00 do 20:00 časova.

Cijena korišćenja bicikala je 1 evro za svakih pola sata ili maksimalno 9 evra za 24 časa. Za dulji najam automatski se obračunavaju penali u vidu dodatnih 9 evra jer je cilj dijeljenje kao što i sam concept kaže “bike sharing”. Jasno je da se u Budvi put između dvije najudaljenije tačke bez problema može savladati u tom vremenu tako da za kraće vožnje teško možete potrošiti iznos veći od jedne kafe! U slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na stanicama.



Strah od krađe neopravdan

Građani i turisti ne moraju više strahovati zbog krađe bicikala. Prepoznatljiv izgled i registrirani Nextbike bicikli omogućit će korisnicima bezbrižnu vožnju gradom. Sistem javnih bicikala donosi Budvi koristi od javnog interesa, unapređuje imidž destinacije, omogućuje otvaranje novih radnih mjesta u sklopu projekta kao i u povezanim turističkim djelatnostima.

Više informacija pronađite na: www.nextbike.me
Kontakt za sva pitanja: info@nextbike.me