09-04-2019

Tvrđava Mogren - zaboravljeno utvrđenje ili buduće uporište kulture?

Tvrđava Mogren potiče iz austrougarskog vremena, sagrađena je još 1860. godine, radi zaštite grada sa zapadne strane. Još tada, teško je oštećena kakva i danas stoji iako se sa nje pruža jedan od najljepših pogleda na grad i ostrvo Sveti Nikola Školj.

Tvrđava Mogren - zaboravljeno utvrđenje ili buduće uporište kulture? | Radio Televizija Budva

Tvrđava Mogren je jedan pomalo zaboravljeni lokalitet, na koji čak i dosta mještana zbog dugogodišnje neprohdnosti puta i nepristupačnost tvrđavi nikada nije kročilo nogom.

Budva 2020, sadašnja Fondacija Budva, nepartijska, civilna inicijativa sprovela je akciju čišćenja tvrđave 2016. godine, što je doprinijelo prohodnosti i samom izgledu tvrđave.

Postojale su špekulacije da se tvrđava izdaje, kao i da postaje scena Grad teatra, međutim ništa od toga se nije realizovalo, pa se nerijetko tvrđava Mogren u novinskim člancima naziva "zaboravljeno utvrđenje Budve".

Lokalitet koji je sam po sebi atraktivan, izmješten iz samog jezgra grada, a pritom pruža nevjerovatn pogled i samim istorijskim porijeklom i vjekovnim postojanjem bio bi idealan za kulturne manifestacije, koncerte i scene teatra ili književnih večeri.

Autentičan ambijent, spoj kamena i mora privlačan je za oko i svakom događaju dao bi notu posebnosti.

Da li će se tvrđava u budućnosti naći u planu Opštine Budva za rekonstrukciju i prilagođavanje kulturnim gradskim dešavanjima ostaje nam da vidimo, ali svakako apelujemo prmijeni ovog utvrđenja u službi kulturnih dešavanja grada Budve.

Ne dajmo tvrđavu rastinju i zaboravu, već kulturi, oživimo njene zidine scenama iz pozorišnih komada ili taktovima muzike, da tvrđava Mogren ne bude zaboravljeno utvrđenje Budve, već prepoznatljiv kulturni ambijent Crne Gore.