21-02-2022

(VIDEO) Svečano otvorena kulturna manifestacija „Ljubišini dani“

U Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ u budvanskom Starom gradu večeras je svečano otvorena kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ koju organizuje JU Muzeji i galerije Budve. Ovom manifestacijom obilježava se 200 godina od rođenja znamenitnog pisca i političara iz Budve.


Foto: portal RTV Budva/M.S.

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević je kazao da mu je velika čast i odgovornost što je imao priliku da otvori manifestaciju posvećenu liku i djelu Stefana Mitrova Ljubiše.

"Stefan Mitrov Ljubiša nije bio samo zavičajni pisac. Bio je istaknuti političar i neumoran borac za poboljšanje ekonomskog statusa Boke, ali se zalagao i za razvijanje svijesti i razumijevanja o široj nacionalnoj zajednici", istakao je Carević.



Direktorica JU Muzeji i galerije Budve mr Lucija Đurašković podsjetila je da se u okviru ovogodišnjih Ljubišinih dana obilježava jubilej - 200 godina od rođenja velikog pisca, kojem u prebogatoj budvanskoj istoriji pripada posebno mjesto.

"Uvjereni da je obaveza svakog naroda da brine o svom kulturnom nasljeđu, o svojim najznačajnijim predstavnicima, u koje bez sumnje spada i naš sugrađanin Stefan Mitrov Ljubiša, i ove godine, posljednjie dana mjeseca februara, sjećajući se dana njegovog rođenja, posvećujemo kulturnim događajima koji predstavljaju omaž velikom književniku slaveći njegov duh svagda savremen i za sve poučan", kazala je Đurašković.



Načelnica Direkcije za razvoj u oblasti kulturne baštine u Minsitarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Milica Martić u osvrtu na Ljubišino djelo podsjetila je da je riječ o jednom od najpoznatijih pisaca i političara Paštrovića.

"O tome najbolje priča, štiti i prezentuje Budva kroz Spomen dom i JU Muzeji i galerije Budve. Tradicionalna manifestacija Ljubišini dani čuva od zaborava kulutrno-istorijske vrijednosti perioda u kojem je živio i stvarao Stefan Mitrov Ljubiša", rekla je Martić.



Akademik prof. dr Aleksandar Čilikov prisutnima se obratio u ime Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. On je prenio pozdrave predsjednika CANU akademika Dragana Vukčevića koji zbog ranije preuzetih obaveza nije bio u prilici da prisustvuje otvaranju.

"Ne tako davno, CANU je održala zaista jedan impresivan simpozijum o Stefanu Mitrovom Ljubiši. Simpozijumom je rukovodio akademik Radomir Ivanović, a ja sam imao rad koji je posvećen sakralnim i kulturnim dobrima u Ljubišinom djelu. Poslije dužeg vremena sam ponovo pročitao Ljubišu u cjelosti i bio sam prosto fasciniran. Ljubiša nije značajan samo kao pisac, on je vrlo značajan ne samo za istoriju književnosti i lingviste, već i sa stanovišta političke istorije, crkve, religije, etnologije, a posebno je interesantan i meni kao istoričaru umjetnosti", kazao je Čilikov



Uslijedila je izložba Ujedinjenje Boke i Crne Gore (1813–1814, realizovana u saradnji sa JU Centar za kulturu „Nikola Đurković” Kotor i Pomorskom bibliotekom Kotor, koju je zvanično otvorila Jasmina Bajo, bibliotekarska savjetnica i koordinatorka projekta.

Ova izložba je rezultat implementacije projekta ,,Izložba dokumenata o događajima u vezi sa Ujedinjenjem Crne Gore i Boke Kotorske (1813–1814.)“, koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2017. godinu Ministarstva kulture Crne Gore.

Nakon toga, prof. dr Vasilj Jovović održao je predavanje na temu "Znameniti ljudi i događaji u istoriji Boke Kotorske XIX vijeka (Stefan Mitrov Ljubiša i Ujedinjenje Crne Gore i Boke 1813. godine)".

Kulturna manifestacija „Ljubišini dani“ se nastavlja sjutra u 19 časova, kada će u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ biti upriličen koncert hora Stanjevićki pojci pod vođstvom Dušice Kordić i Nikole Vukčevića, a trajaće do 2. marta.



M.S.