25-05-2023

Virtualna izložba „Budvanski manastiri, na raskršću milenijuma” 1. juna u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović”

„Budvanski manastiri, na raskršću milenijuma” - naziv je prve izložbe digitalno obogaćenih eksponata, ikada organizovana u Crnoj Gori, koja će biti otvorena 1. juna u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u Budvi sa početkom u 20 časova.


Foto: TO Budva

Kako su kazali iz Turističke organizacije opštine Budva, izložbu je pripremila JU Muzeji i galerije Budve u saradnji i uz nesebičnu pomoć Mitropolije Crnogorsko primorske, sa blagoslovom Mitropolita Joanikija.

"Ovaj naučni i stručni projekat, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije opštine Budva, prvi je u seriji od velikih predprojekata u kandidaturi za Evropsku prijestonicu kulture “Budva – Boka 2028”. Predstavlja prvu izložbu digitalno obogaćenih eksponata, ikada organizovanu u Crnoj Gori, koja povezuje orginalne ikone budvanskih manastira i najmodernije tehnologije u proširenoj realnosti. Cilj izložbe je stvaranje interaktivne, savremene prezentacije duhovnog i kulturnog naslijeđa svih manastira sa teritorije Budve, kombinovanjem autentičnih artefakata i konvencionalnih eksponata sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama", naveli su iz TO Budva.

Aktuelna postavka obuhvata savremeni pristup i upotrebu najsavremenije elektronske opreme koja segmente manastirskih kompleksa, arhitekturu, slikarstvo i riznicu čini lako razumljivim najširem krugu posjetilaca.Izvor: TO Budva

Inicijator projekta je Marko Kentera, koji je sa mr Lucijom Đurašković i autor izložbe.

"Savremena stvarnost više ne može jednostavno da se podijeli na fizičke objekte i virtuelne, kompjuterski generisane svjetove. Nove tehnologije omogućile su, ne samo sakupljanje, konzumaciju i organizaciju digitalnih informacija, već i njihovu integraciju u fizičku stvarnost. Digitalna nadgradnja našeg fizičkog okruženja predstavlja osnovu za stvaranje beskrajnog prostornog interfejsa i upotrebu mješovite stvarnosti u svakodnevnom životu i komunikaciji. Posebno mjesto na skali mješovite stvarnosti (XR) zauzima Augmented reality odnosno proširena stvarnost (AR), novi mediji koji ima potencijal da integriše sve ostale medije i kao takav postane dominantan masovni medij u 21. veku. Kada se sve to uspješno spoji sa autentičnim duhovnim naslijeđem dobija se nevjerovatan i jedinstven proizvod – izložba koja je pred posjetiocima. U njoj se spaja kreativnost i tehnologija za stvaranje inovativnih interfejsa između digitalnog i fizičkog svijeta na načine koji izazivaju maštu i bude do sada neviđenu duhovnu autentičnu naraciju", zaključuje se u saopštenju TO Budva.