22-01-2024

Koliko mjeseci rada razdvajaju Crnogorca od volana polovnog automobila?

U sklopu dubinske analize ekonomske situacije u regionu, istražujemo koliko je građanima Crne Gore lakše ili teže da priušte sebi automobil u odnosu na druge zemlje.

Koliko mjeseci rada razdvajaju Crnogorca od volana polovnog automobila? | Radio Televizija Budva

Ova ekonomska pustolovina otkriva zanimljive podatke o vremenu koje je potrebno da prosječan radnik stekne dovoljno sredstava za kupovinu polovnog vozila vrijednog 10.000 eura.

Počnimo s domaćim podacima. Prosjek mjesečne plate u Crnoj Gori iznosi oko 800 eura, čime se građani pozicioniraju između nekih zemalja regiona. U našem proračunu, uzimajući u obzir prosječnu cijenu polovnog automobila od 10.000 eura, dolazimo do zaključka da će Crnogorac koji svaki euro štedi za ovu namjenu, uspjeti da prikupi dovoljno sredstava za kupovinu automobila za 13 mjeseci.

U kontekstu ekonomske analize regiona, istražujemo koliko građani Srbije i Bosne i Hercegovine moraju raditi kako bi ostvarili san o vlastitom automobilu, uspoređujući ih s prethodno obrađenim podacima o Crnoj Gori.

Krenimo od Srbije, gdje prosječna plata u oktobru iznosi oko 86.000 dinara ili približno 730 eura. Uzimajući u obzir cijenu polovnog automobila od 10.000 eura, radnik u Srbiji, koji svaki dinar štedi za automobil, trebao bi raditi 14 mjeseci kako bi si priuštio vozilo.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, prosječna plata iznosi 655 eura. Dakle, radnik u BiH koji štedi cijelu platu za automobil od 10.000 eura morao bi raditi oko godinu i četiri mjeseca.

Ovaj dodatni uvid u ekonomske podatke omogućava nam bolje razumijevanje dinamike kupovine automobila u regionu. Dok Crna Gora pokazuje relativnu brzinu u štednji, Srbija i Bosna i Hercegovina predstavljaju svoje izazove, stavljajući u fokus pitanje koliko traje ekonomska utrka do vlastitog vozila u ovim zemljama.

U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska se izdvaja s prosječnom platom od gotovo 1.200 eura, što znači da bi Hrvat koji štedi cijelu platu za automobil od 10.000 eura mogao ostvariti svoj cilj za svega devet mjeseci. Ova razlika u vremenu pokazuje raznolikost ekonomske snage unutar regiona.

Sa istraživanjem koje obuhvata i BMađarsku, Rumuniju, Bugarsku i Sloveniju, ova analiza pruža uvid u raznolikost ekonomske dinamike. Prosječan Slovenac može priuštiti automobil od 10.000 eura već nakon sedam mjeseci.

Ovi podaci ukazuju na važnost razumijevanja ekonomske situacije u kontekstu svakodnevnog života građana. Kupovina automobila ostaje izazov, ali s različitim tempom ovisno o zemlji u kojoj živimo.