06-09-2023

Razlog zašto gubimo kilograme kad prestanemo da jedemo hljeb

Hljeb je mnogim ljudima omiljena namirnica i teško mogu zamisliti obroke bez njega, ali poznato je da utiče na kilažu.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Često od osoba koje su odlučile da smršaju čujemo da izbacuju hljeb iz ishrane jer tako ubrzavaju gubitak kilograma.

Šta se zaista događa u organizmu kad izbacimo hljeb iz ishrane?

Gubitak viška vode
Hljeb je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje odraziće se na tijelo i dovešće do gubitka kilograma. Ipak, nije riječ o ekspresnom mršavljenju već o nestanku vode koja se nakuplja u tijelu.

Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kisjeline koja skuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u tijelu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

Manja potreba za hranom
Poznato je da ugljeni hidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izaziva osjećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hljeb utiče na kilograme budući da je prepun ugljenih hidrata.

To ne znači da u potpunosti treba da izbacite hljeb iz ishrane, već samo da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite onim koji je napravljen od cijelih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

Više energije i bolja probava
Bijeli hljeb, za razliku od crnog ili integralnog, ne sadrži vlakna koja su prijeko potrebna za normalan rad crijeva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz jelovnika i u svakodnevnu ishranu uvrstite cjelovite žitarice, probava počinje normalan i olakšan rad.

Izvor: N1