26-01-2024

Zabrinjavajući incident u Veljim Vinogradima: Sumnja se na trovanje mačaka

U posljednjih nekoliko dana, u naselju Velji Vinogradi primijećeno je naglo povećanje broja uginulih mačaka. Građani su alarmirani ovim događajem i strahuju za bezbjednost svojih kućnih ljubimaca.


Foto: Čitalac

Ukoliko se potvrdi da je otrov bačen u ovom naselju, to ne samo da postavlja ozbiljne etičke dileme već izaziva opasnost i po zdravlje ljudi, a naročito djece koja se često igraju u tom području. U cilju sprječavanja potencijalnih rizika, vlasnicima kućnih ljubimaca se preporučuje poseban oprez dok prolaze kroz naselje Velji Vinogradi.

Ovaj zabrinjavajući incident, pored toga što stavlja fokus na pitanje zaštite životinja, naglašava i potrebu za odgovornim postupanjem prema zajednici. Neophodno je pratiti situaciju i tražiti odgovore od nadležnih organa kako bismo osigurali sigurnost i bezbjednost svih životinja, kako vlasničkih, tako i napuštenih i životinja koje su se, sticajem nekih okolnosti, našle na ulici.


Foto: Čitalac

Važno je napomenuti i da je u decembru 2023. Skupština Crne Gore usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, čime je ova zemlja dobila savremeno i opsežno zakonodavno rješenje za podoblast zaštite životinja, u oblasti krivičnih djela protiv životne sredine i uređenja prostora.

Nedostaci koji su se javljali u doskora važećoj legislativi otvorili su prostor za ovakvo djelovanje pravosuđa, stoga je revidiran član 309 kako bi se:

a) proširio obim propisanih sankcija,

b) uvela nova krivična djela koja su prepoznata u svakodnevnom životu kao stvarna, kao i veoma zastupljena postupanja na štetu životinja koja dovode do njihovog mučenja i smrti.

Crna Gora je 2023. godinu završila najuspješnije do sada kada je u pitanju krivično-zakonodavna oblast zaštite životinja i može se pohvaliti najboljim zakonodavnim rješenjem za borbe životinja koje do sada nisu ni bile definisane kao krivično djelo, dok je novi član 309a opširan i urađen po uzoru na zemlje poput Italije i SAD, koje su predvodnice u ovoj oblasti.

Usvojene su stroge kazne za ubijanje, povređivanje ili mučenje većeg broja životinja, čak do 5 godina zatvora. Postavlja se pitanje koliko se ovaj zakon zaista poštuje u praksi i da li nadležne inspekcije u ovoj oblasti vrše adekvatne i redovne kontrole.

Portal RTV Budva je Komunalnoj policiji uputio dopis u vezi sa ovim problemom. Do trenutka objavljivanja teksta odgovor nije stigao, ali se nadamo adekvatnom odgovoru i reagovanju u što kraćem roku.