Društvo

25-07-2024

Prognoza: Sunčano, do 35 stepeni

Pretežno sunčano, uz povremeno malu do umjerenu oblačnost, a na sjeveru promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima i uglavnom suvo.

24-07-2024

Prevencija u zaštiti od požara

Požar je nekontrolisano širenje vatre u prostoru. Spada u grupu elementarnih nepogoda, kojim se ugrožava život i zdravlje ljudi i izaziva velika materijalna šteta. Najčešći uzrok požara je ljudski faktor, odnosno nemar.

24-07-2024

Kako pomoći davljeniku

Vađenje davljenika iz otvorene vode je jako opasan i težak postupak za koji se spasioci posebno uvježbavaju. Poznato je da davljenik u samrtničkom ropcu ima ogromnu snagu i nekontrolisano ponašanje zbog hipoksije mozga.

24-07-2024

U KBC Berane rekonstruisano porodilište

U Kliničko-bolničkom centru (KBC) Berane danas je otvoreno rekonstruisano porodilište sa odsjekom za neonatologiju, a vrijednost radova je oko 90 hijada EUR, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

24-07-2024

Inicijativa za kreiranje povoljnog okruženja u vodnom sektoru Crne Gore

Na 28. sjednici Upravnog odbora Udruženja vodovoda Crne Gore održanoj u Plavu 10. jula, 2024. godine zbog više nego alarmantne situacije kada je riječ o održivom funkcionisanju pružaoca usluga pripremljena je „Inicijativa za kreiranje povoljnog okruženja u vodnom sektoru Crne Gore" koju su potpisali svi izvršni direktori i direktorke društava koja se bave vodosnabdijevanjem, regionalnim vodosnabdijevanjem, odvođenjem i prečišćavanjem otpadnih voda, kao i Vodacom-a.

24-07-2024

Dvojezična nastava u 12 škola u Crnoj Gori

U 12 odjeljenja prvog razreda crnogorskih osnovnih škola, od naredne školske godine, biće organizovana dvojezična nastava, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija.

24-07-2024

Temperatura vode u Budvi danas je 25.7°C

Najtoplije more u Budvi na današnji dan zabilježeno je 2015. godine i iznosilo je 28.4°C, a najhladnije 2021. godine 24.3°C. Očekuje se da će temperatura morske vode u Budvi porasti na 26°C u sljedećih 10 dana.

24-07-2024

Mladunče mrkog medvjeda vraćeno u prirodu

Mladunče mrkog medvjeda (Ursus arctos L.), starosti 5 - 6 mjeseci, koje je prethodnih dana bez dozvole nadležnih organa boravilo u Etno selu „Vuković“ u opštini Bijelo Polje, u toku jučerašnjeg dana, nakon preuzimanja od strane predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i nakon obavljenih konslutacija sa predstavnicima Agencije za zaštitu prirode i drugim referentnim stručnjacima za ovu problematiku, uspješno je vraćeno u svoje prirodno stanište, u dobrom opštem fizičkom stanju i kondiciji.

24-07-2024

Snažan zemljotres u Albaniji, osjetio se i u Crnoj Gori

Zemljotres magnitude 4,5 stepeni Rihterove skale pogodio je područje 22 kilometra jugozapadno od Medove u Albaniji, a osjetio se i u Crnoj Gori, saopštio je Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.