Ekonomija

13-02-2024

Cijene goriva naredne dvije sedmice

Saglasno odredbama Uredbe o načinu i visini elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne cijene naftnih derivata („Službeni list CG“ ,broj 23/2021), naredni obračun će se obaviti 26. februara, a eventualno izmijenjene cijene naftnih derivata važiće od 27. februara 2024.

11-02-2024

Više blokiranih preduzeća i preduzetnika

U Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke, na kraju januara u blokadi bilo 20,06 hiljada preduzeća i preduzetnika, što je 0,5 odsto više nego na kraju prošle godine.

09-02-2024

“Formirati ministarstvo trgovine, regulisati kretanja na tržištu“

Cijene hrane u svijetu padaju više mjeseci uzastopno, a trenutno su na nivou od prije tri godine. To konstatuje izvještaj Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu. Kod nas rastu i to je posljedica, smatra analitičar Oleg Filipović, uvozne zavisnosti, veličine tržišta.

08-02-2024

Mikijelj poručio: Od naše obale korist imali privilegovani pojedinci

Svaka primorska opština će u kontinuitetu imati jedno ili dva gradilišta koja će se finansirati iz budžeta Morskog dobra, kazao je u emisiji „Link” na Radiju Crne Gore direktor tog Javnog preduzeća Mladen Mikijelj. Kazao je i da su u odnosu na 2021. prihodi Morskog dobra šest puta veći.

07-02-2024

Radulović: Bonusi ne dolaze u obzir, Tivat - Jaz za dvije godine

Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović najavio je da će sjutra na Vladi predložiti spajanje kompanija “Održavanje željezničkih voznih sredstava” (OŽVS) i “Željeznički prevoz Crne Gore” (ŽPCG). On je u Jutarnjem programu TVCG kazao i da će rekonstrukciji puta Tivat - Jaz biti završena za dvije godine odnosno januara 2026, dok je raniji rok bio mart naredne godine. Ministar poručuje i da je isplata bonusa u državnim kompanijama koje ne posluju dobro nedopustiva.

07-02-2024

Mnogo prostora za saradnju i investicije

Crna Gora i Francuska imaju mnogo prostora za saradnju i investicije, ocijenili su premijer Milojko Spajić i predstavnici francuske biznis asocijacije MEDEF.

06-02-2024

Ostvaren suficit od deset miliona

U prošloj godini je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren suficit budžeta u iznosu od deset miliona EUR, ili 0,2 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazali su najnoviji podaci Ministarstva finansija.

05-02-2024

Provizije od tri do pet eura na bankomatima veliki izdatak za plitak džep

Centralna banka Crne Gore ima “zanemarljiv broj prigovora” na naknade koje građani plaćaju prilikom podizanja gotovine na bankomatima drugih banaka, ali se često žale na to što moraju da plate minimalno od tri do pet eura za tu uslugu, što im je očito prevelika cifra. Ipak iz CBCG podsjećaju da banke imaju pravo na naplatu provizije i da je to u skladu sa Zakonom o platnom prometu.

02-02-2024

Stopa PDV-a od 21 odsto se neće mijenjati

Kada je prije nekoliko godina ova stopa povećana sa 17 na 21 odsto, građane i privredu su dočekale više cijene namirnica u prodavnicama, skuplji računi za struju, vodu, telefon, kao i za brojne druge usluge.

02-02-2024

Radna nedjelja tokom ljetnje sezone bi doprinijela opstanku malih trgovina

Krajem 2023. se govorilo o trendu gašenja malih prehrambenih trgovina. Međutim, prema riječima predsjednika Udruženja malih prehrambenih trgovina, Željka Ćetkovića, ovaj negativan trend je prekinut, s obzirom na ozbiljne napore koje ljudi ulažu kako bi održali svoje poslovanje.