Ekonomija

22-11-2022

Struja bi mogla da poskupi 6,5%

Električna energija mogla bi od 1. januara 2023. da bude skuplja 6,48 odsto, za domaćinstva sa dvotarifnim mjerenjem, saopštila je Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti. Ako takvo poskupljenje bude odobreno, kako navodi regulator, domaćinstva sa prosječnom potrošnjom struje imaće račun uvećan za 1,73 eura. Konačna odluka o cijenama struje za 2023. biće donesena 29. novembra.

20-11-2022

Prihodi od turizma 916 miliona eura

Prihodi od turizma u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su, prema podacima Centralne banke, 916 miliona eura, navedeno je na Tviter nalogu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

17-11-2022

Informativne sesije o pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma objavilo je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru grant šeme Unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz podršku ženskom i preduzetništvu mladih, u iznosu od 300 hiljada EUR.

17-11-2022

Penzije od sjutra, isplata uvećanih minimalnih putem dva čeka

Isplata penzija za oktobar počeće sjutra, obavijestili su iz Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Kako napominju, novi iznos najnižih panzija od 253,61, biće isplaćeno putem dva čeka preko Pošte Crne Gore ili dvije uplate na tekući račun banke, u zavisnosti od načina isplate penzije.

16-11-2022

Godišnja inflacija skoro 17%

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su, u odnosu na septembar, bile u prosjeku više 1,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

15-11-2022

Raste izvoz mesa, mliječnih proizvoda, jaja, meda, ulja

Meso, mliječni proizvodi i jaja, šećer, proizvodi od šećera i med, nafta i naftni derivati, električna energija, prerađena životinjska i biljna ulja i masti, organski hemijski proizvodi, neki su od proizvoda koje je Crna Gora izvozila i koji su doprinijeli rastu izvoza za 72% u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period.

15-11-2022

Za rad na Njegošev dan uvećana dnevnica

Zaposleni koji su radilu u nedjelju, 13. novembara na Njegošev dan, praznika crnogorske kulture imaju pravo na uvećanu dnevnicu, saopšteno je Portalu RTCG iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

14-11-2022

Prosvjeti nikad veći rast plata

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je da će prosvjetari, kako je planirano budžetom za 2023. dobiti nikad veće povećanje plata.

14-11-2022

Zabilježen porast izvoza za 72 odsto

Crna Gora bilježi porast izvoza u prvih devet mjeseci ove godine za 72 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Monstata. No u istom periodu uvezli smo više od 465 miliona eura hrane, a najviše one koju i sami proizvodimo, poput mesa, voća, povrća, mlijeka i jaja.

14-11-2022

Ukidanje neradne nedjelje moguće samo tokom ljetnje sezone

Pregovori oko opšteg kolektivnog ugovora privode se kraju i potpisivanje se može očekivati vrlo brzo, najkasnije do nove godine, saglasni su gosti Jutarnjeg programa TVCG predsjednik Unije slobodnih sindikata Srđa Keković i Filip Lazović iz Unije poslodavaca. Keković ističe da sindikati ne odustaju od neradne nedjelje, te da postoji samo mogućnost da se ona ukine tokom ljetnje turističke sezone.

11-11-2022

Banke dobro kapitalizovane i profitabilne

Banke u Crnoj Gori su visoko likvidne, dobro kapitalizovane, profitabilne i svojim potencijalom predstavljaju najbolju garanciju i pretpostavku za dinamičan razvoj crnogorske ekonomije, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

11-11-2022

Prosječan račun za struju u oktobru 26,3 EUR

Prosječan oktobarski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 26,3 EUR, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

10-11-2022

Besplatna trodnevna radionica za start up-ove

Besplatna trodnevna radionica za start up-ove pod nazivom Pitch Me Up, koju organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, biće održana u drugoj polovini ovog mjeseca u Podgorici.