29-04-2024

Građanska akcija: Krivične prijave protiv Markovića i Odovića

Grupa birača "Građanska akcija - dr Božidar Vujičić - Za stvarne promjene" podnijela je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv, kako sumnjaju, organizovane kriminalne grupe u kojoj je i predsjednik Vrhovnog državnog tužilaštva Milorad Marković, ali i ministar urbanizma Janko Odović jer "dozvoljavaju da se u Budvi primjenjuju nevažeći planski dokumenti".

Građanska akcija: Krivične prijave protiv Markovića i Odovića | Radio Televizija Budva

Foto: PR Centar

"Podnosim krivičnu prijavu zbog sumnje na organizovanje kriminalne organizacije u kojoj učestvuju: Vrhovni državni tužilac Milorad Marković koji je prihvatio da su navažeći i nezakoniti DUP Budva centar i DUP Bečići važeći planovi, članovi Tužilačkog savjeta koji su u predmetu oznake TSP broj 143/2 glasali da su DUP Budva Centar i DUP Bečići važeći planski dokumenti tj. da se isi ne falsifikuju, ministar Janko Odović koji izdaje dokumentaciju za izgradnju objekata na osnovu navedenih nevažećih planova, sudije vijeća Upravnog suda, predsjednica vijeća Svetlana Radošević i članovi vijeća Medina Mušović i Veljko Vujović, koji su donijeli Presudu U br. 3005/21 kojom potvrđuju da su nevažeći i nezakoniti planovi ustvari važeći”, navodi se u prijavi, Grupe birača "Građanska akcija - dr Božidar Vujičić - Za stvarne promjene"

Svi prijavljeni, kako ističe Vujičić, su bili upoznati da su planovi usvojeni 2009. godine na period od pet godina i kao takvi objavljeni u Službeom listu CG-opštinski propisi.

"Da iste lokalna samouprava nije produžila, prije nego je istekao period važenja, niti su usvojeni novi planovi Nadležno ministarstvo takođe nije usvojilo nave planove. Urbanistićki inspektor Bisera Alihođić utvrdila je i donijela rješenja da su planovi usvojeni suprotno zakonu. 42. Vlada Crne Gore usvojila je Odluku o izradi Prostorno urbanističkog plana opštine Budva, kojom je uveden moratorijum za navedene planove i određeno da isti traje do usvajanja PUP opštine Budva, koji se još izradjuje a 43. Vlada premijera Dritana Abazovića ukunula je moratorijum, pored činjenice iz Odluke, da moratorijum važi do usvajanja PUP opštine Budva.Da je vijeće Upravnog suda u presudi U. br 2409/18 poništilo saglasnost glavnog državnog arhitekte za izgradnju u zahvatu DUP-a Bečići jer je ista izdata 2018. godine a plan je prestao da važi 2014. godine”, piše u prijavi.


Ističu i da je je vijeće Ustavnog suda Odlukom odbilo da ocjenjuje zakonitost odluke Skupštine Glavnog grada Podgorice o produženju važenja preko 100 urbanističkih planova, za one planove kojima se produžava rok važenja a sud je utvrdio da su prestali da važe, prije usvajanja odluke Glavnog grada o produženju istih.

"Pored svih ovih dokaza, prijavljeni dozvoljavaju da se DUP Budva - Centar i DUP Bečići i dalje falsifikuje, dest godina od kada su isti prestali da važe.Predlažem nadležnom tužiocu, da nakon provjere navoda iz prijave prijavljene optuži kod suda, sa predlogom da se po zakonu kazne", zaključuje se u prijavi.