26-02-2024

Grčka imala rekordnu turističku godinu

Grčka je prošle godine postavila novi turistički rekord, uprkos dugotrajnom toplinskom talasu i nekoliko razornih šumskih požara koji su prisilili hiljade ljudi na evakuaciju, saopštila je centralna banka te zemlje.

Grčka imala rekordnu turističku godinu | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pixabay


Grčku je prošle godine, prema prvim procjenama, posjetilo više od 32,7 miliona ljudi.

Prethodni rekord bio je iz 2019. godine, prije koronavirusa, kada je zemlju u jugoistočnoj Evropi posjetilo 31,3 miliona turista, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Prošla godina je bila rekordna i po prihodima, koji su iznosili 20,5 milijardi EUR i bili dvije milijarde više nego 2019, prenosi SEEbiz.

U poređenju s 2022, broj turista iz zemalja Evropske unije (EU) prošle godine je veći 15,6 odsto, a broj turista iz zemalja van EU 20,8 odsto, pokazuju podaci centralne banke, koja bi konačne podatke trebalo da objavi u aprilu.

Grčka se prošle godine suočila s brojnim vremenskim nepogodnostima. Tako su ljetne temperature u nekim područjima prelazile 46 Celzijusovih stepeni, a šumski požari odnijeli su više od 20 života.

U julu je desetine hiljada posjetilaca moralo biti evakuisano s ostrva Rodos i Krf zbog požara. Mjesec kasnije, požari su poharali i Nacionalni park Dadia blizu granice s Turskom, a u septembru su teške poplave pogodile centralnu Grčku.