26-03-2024

Kako do cjelogodišnjeg turizma u Budvi – šta kažu turistički poslenici i eksperti

Prva tri mjeseca u budvanskom turizmu protiču u znaku priprema za intenzivniji period godine koji počinje tokom proljeća, a turisti se u većem broju opredjeljuju za privatni nego za hotelski smještaj.


Može li Budva postati destinacija cjelogodišnjeg turizma, Foto: TO Budva

Portal RTV Budva istražuje sa kojim se izazovima susreću hotelijeri i kako do cjelogodišnjeg turizma u destinaciji. Takođe, interesovalo nas je i šta o organizaciji turizma tokom januara, februara i marta kaže glas struke.

Prema podacima TO Budva na našoj destinaciji trenutno boravi oko 6,5 hiljada turista. Od toga blizu 1,7 opredijelilo se za hotelski, a 4,8 hiljada za privatni smještaj.

„Kada je u pitanju struktura gostiju hotelskom smještaju, najbrojniji gosti su iz Njemačke, Švedske, Danske, Velike Britanije, Turske, Srbije, Kine, Rusije, Grčke. Prema informacijama iz sistema za prijavu boravka, a koji se odnosi na privatni smještaj, najbrojniji gosti su iz Rusije, Srbije, Turske, Ukrajine i Bosne i Hercegovine. Broj trenutno otvorenih hotela na budvanskoj rivijeri iznosi 38 od 143. Ostali hotelijeri najavljuju otvaranje svojih objekata uglavnom krajem marta i početkom aprila“, naveli su iz TO Budva.

Uporedni podaci lokalne turističke organizacije iz prethodnih godina ukazuju na trend većeg broja dolazaka iz godine u godinu. Tako je 2018. i 2019. u ovom periodu godine u Budvi boravilo oko dvije hiljade gostiju, a 2022. ta brojka iznosila je 5,5 hiljada. Na osnovu navedenih statističkih podataka može se diskutovati o perspektivama Budve kao cjelogodišnje destinacije. Veći broj dolazaka ide u prilog ostvarenju tog cilja, ali izazovi su brojni.

Hotelijeri fokusirani na MICE tržište i sportski turizam

Takozvani „prazan period“ hotelijeri pokušavaju da premoste organizovanjem MICE događaja, a svoje kapacitete otvaraju i za sportiste koji učestvuju na internacionalnim takmičenjima.
PR Hotelske grupe „Montenegro stars“, Maja Vukićević za naš portal kazala je da su u hotelu „Splenind“ od kraja januara imali intenzivan period aktivnosti.

U hotelu je nedavno održan međunarodni bokserski turnir „Jadranski biser“ koji je upriličen u formatu Svjetskog kupa za mlade, a okupio je preko 300 učesnika. Takođe, „Splendidu“ je bio baza priprema mlađih selekcija ženske fudbalske reprezentacije Crne Gore.

„Paraleno smo uz brojne sportske događaje i manifestacije, organizovali i zabavno - kulturne. Tako su za nama revija predstava koje su odigrane u velikoj sali hotela i tradicionalni osmomartvoski koncert Sergeja Ćetkovića koji je i ove godine oborio rekorde popunjenosti. Uz to, odražni su brojni seminari, stručni skupovi, konferencije... Svakako odmorišni segment na koji su u ovo doba godine usredsređeni gosti iz Crne Gore i regiona bio je aktuelan zbog popularnih cijena koštanja brojnih zimskih aranžmana“, istakla je Vukićević.

Ona je napomenula da su bili fokusirani na intenzivne promotivne aktivnost, rani buking i predstavljanje na najznačajnijim sajmovima turizma koji se u ovo doba godine održavaju širom Evrope.


Vukićević, Foto: LinkedIn

„Takođe, ovo je i vrijeme kada jačamo naš tim novim kadrom za predsezonu i svakako za njen pik. Učestvujemo na brojnim sajmovima za zapošljavanje ili ih organizujemo, paraleno obavljajući obuke po već razvijenim porcedurama. Započeli smo renoviranje više od 80 soba u susjednom hotelu „Montenegro“ koji će uz , prije dvije godine otvoreni novi blok tog objekta, već do 1. maja zasijati novim sjajem i primiti prve goste“, dodala je PR HG „Montenegro stars“.

Vukićević je podsjetila da je „Splendid“ od otvaranja 2006. godine, rizort koji radi tokom cijele godine, te su, kako je kazala, svi sadržaji u punom kapcitetu na raspolaganju gostima.

„Ovo je period tzv. ranog bukinga, koji pretežno koriste inostrani gosti. Oni i već sada imaju isplaniran odmor i koriste promo period u kojem dajemo ne samo niže cijene, već je i procedura otkazivanja znatno fleksibilnija. Broj rezervacija je trenutno 10 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu, a prosječna popunjenost bila je preko 51 odsto“, kazala je Vukićević.

Direktor prodaje hotela „Budva“, Mića Ivanović za Radio Budvu kazao je da ovaj period godine koriste za pripremu i adaptaciju objekata za sezonu. Kako je naveo, fokusirani su na MICE tržište, a zbog neusaglašenih letova broj gostiju nije na prošlogodišnjem nivou.

"Kao i svaki hotel na obali mora, ovaj dio godine koristimo za pripremu, osvježivanje, adaptaciju objekata za sezonu i korišćenje godišnjih odmora. To je negdje praksa iz godine u godinu. Kod nas u hotelu, s obzirom da radimo cijele godine i da smo se otprilike usmjerili na MICE tržište, ovaj period koristimo za promovisanje naših MICE potencijala, kao i aktivnu organizaciju svega onoga što smo unaprijed rezervisali i potvrdili u hotelu. Već od sjutra imamo pun hotel, radi se o internacionalnim događajima i pune su nam ruke posla", istakao je Ivanović.

On je napomenuo da u ovom periodu godine rade sa 50 odsto mogućnosti, a da se ostatak kapaciteta otvara po potrebi.


Ivanović, Printscreen: YouTube/Mediabiro

"Jednostavno nam je to plan iz godine u godinu, da dio hotela zatvaramo, adaptiramo i pripremamo ga, a onda ga po potvrđenim rezevacijama puštamo, da tako kažemo, u posao. Popunjenost za početne mjesece godine je negdje na 30 odsto. Otprilike su to radni dani i sredina nedjelje gdje imamo popunjenost od 50 do 60 odsto, a vikendom je vrlo tanko i slabo interesovanje."

Nedovoljan broj avio-linija utiče na turistički promet

Ivanović je govorio i o tome kako stoje stvari kada su u pitanju rezervacije, istakavši da prodaja nije na prošlogodišnjem nivou. Kao razlog za to naveo je nedovoljan broj letova ka Crnoj Gori.

„Agencije koje rade na dovođenju većih grupa u našu zemlju iskreno kažu da ima interesovanja i da bi oni prodali destinaciju, ali da su letovi jedini problem. Tako da mislim da će sa prvim suncem i prvom organizacijom letova biti poprilične gužve u Budvi" kazao je Ivanović.

Navedeni problem nedavno je za Jutrom iz Budve komentarisao i Dragan Purko Ivančević, dugogodišnji turistički poslenik i član Odbora za turizam i hotelijerstvo Privredne komore Crne Gore (PKCG). Kada su u pitanju low-cost komapnije Ivančević je kazao da su nas „pobijedili“ naši južni susjedi Albanci, te da je Aerodrom u Tirani sada stacionarni aerodrom za lowcostere.


Ivančević, Printscreen: YouTube/RTV Budva

„Mi možemo očekivati da se u toku sezone vrati određeni broj linija, ali nešto značajno ne. Ostaje nam ono što je jedino moguće, a to je da se borimo sa našim partnerima, turoperatorima da održimo njihove čarter programe, da im pomognemo i da, u svakom slučaju, pomognemo razvoj kapaciteta naše nacionalne avio kompanije. To je jedini put vraćanja na tržišta, povećanja prometa sa emitivnih tržišta, produžetka sezone. Onda, u nekoj strategiji koja će se, nadamo se, brzo donijeti, znaćemo kakvu sezonu hoćemo, prema kojim destinacijama želimo da pravimo vazdušnu koncekciju i na koji način želimo da valorizujemo naš turizam“, smatra Ivančević.

Lazarević: Promovisati usporeni turizam tokom zatišja

Ekspertkinja u oblasti planiranja i upravljanja turističkim destinacijama, mr Marija Lazarević za naš portal osvrnula se na perspektive cjelogodišnjeg turizma u Budvi. Ona smatra da bi bilo dobro napraviti program redovnih i novih događaja, manifestacija i radionica bilo da su kulturnog, edukativnog ili nekog možda novo-iskustvenog karaktera.


Lazarević, Foto: Privatna arhiva

„Obzirom da početkom godine imamo zatišje, dobro bi bilo promovisati slow tourism ili ti usporeni turizam koji bi doveo kulturne turiste koji u laganijem ritmu upoznaju destinaciju i njen kulturni identitet. Recimo, jedan od najljepših tradicionalnih događaja je Dan širuna, možda bi dobro bilo da osmislimo i dane drugih sorti ribe i, naravno, vina. Možemo da napravimo ispred Starog grada radionice cooking classes ili ti časove kuvanja gdje bi turisti kuvali za nas mještane. Malo zamijeniti uloge. Vjerujem da bi takvo novo iskustvo, ukoliko je dobro organizovano, dobro i odjeknulo“, kazala je Lazarević, koja je govorila i o nekim dobrim praksama u zapadno-evropskim destinacijama.

„Ono što se u zapadno-evropskim destinacijama u toku zimskih mjeseci praktikuje jesu razni događaji u zatvorenom prostoru, međutim, kako se osjetno klima mijenja, pa ni zima više nije hladna kao što je ranije bila, osim pomenutih manifestacija i festivala dobro je promovisati aktivnosti duž naše obale, šetališta, ali ne zaboraviti da imamo more kao sjajan resurs i za zimske aktivnosti. Organizovanim turama brodićima, turisti ali i stanovništvo bi mogli uživati u budvanskoj rivijeri s morske strane. U zavisnosti od veličine i karaktera brodića, možda bi se turisti tako mogli oprobati i u ribolovu a onda i da pripreme svoj ulov, opet onaj cooking experience. Osim toga, mediteranske destinacije potenciraju boravak u prirodi, organizovanje hiking i pješačkih tura, i uz to dodajmo obilazak manastira i crkava u našem zaleđu. Takođe, što raznovrsnijim idejama pa tako i raznovrsnijom ponudom, uključujemo veći broj aktera u turizmu, kako iz privatnog sektora tako i domaćinstava iz zaleđa Budve, ribare“, zaključila je Lazarević.

Intenzivniji dio turističke godine u Budvi počinje sa Međunarodnim budvanskim karnevalom krajem aprila. Turistički poslenici ulažu napore i u pravcu razvoja specifičnih vidova turizma van glavne sezone, što je svakako jedan od preduslova da Budva postane destinacija cjelogodišnjeg turizma.



M.S.