11-01-2024

Kovid pozitivno oko 1.100 osoba, virusi pune domove zdravlja

Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je koronavirusom zaraženo više od hiljadu osoba. Osim korone, česti su i ostali virusi, pa su domovi zdravlja puni. Ljekari apeluju na građane da jačaju imunitet.

Kovid pozitivno oko 1.100 osoba, virusi pune domove zdravlja | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija, Portal RTV Budva


Korona je i dalje prisutna, a broj oboljelih, kažu epidemiolozi, zavisno od perioda varira - od decembra do danas registrovali smo oko 1100 oboljelih, što je na nivo prethodne zime.

Iz instituta kažu da je i broj hospitalizovanih znatno manji, a simptomi su blagi. No, kovid nije jedini virus koji trenutno vlada, pa su i zbog velikog kašlja, gripe kao i drugih respiratornih smetnji domovi zdravlja puni.

"Simptomi svi su slični, pacijenti se javljaju zbog bola u grlu, kašlja, curenja iz nosa, bolovi u mišićima, malaksalosti", kaže Nervina Dedeić iz Doma zdravlja.

Iako je teško zastiti se jer se respiratorni virusi lako prenose, medicinari apeluju da se građani čuvaju što više mogu. Dok neki nijesu uspjeli da se zaštite, ima i onih koji dobro brane imuni sistem

Ljekari apeluju da se drži distanca, u medicinskim objektima nose maske, održava lična higijena i ne dolazi u kontakt s osobama koje imaju virus.

(Mina)