15-05-2024

Milović: Program “Čista desetka” garant preporoda Budve, vrijeme je za promjene

Saopštenje nosioca liste “Budva može bolje” Nikole Milovića prenosimo integralno.


Foto: DPS

Pobjednički izborni program “Čista desetka”, kojim se nude konkretna i održiva rješenja za mnogobrojne probleme sa kojima se Budva danas suočava, kao i kvalitetan tim ljudi koji je okupila lista “Budva može bolje!”, garant su oporavka Budve i ostvarenje vizije njenog razvoja kao turističkog, ekonomskog i sportskog centra.

Nakon 26. maja ponovo ćemo pokrenuti razvoj Budve, vratićemo joj njen mediteranski duh i prepoznatljivi šarm. U Budvi će biti pokrenut obiman investicioni ciklus koji će u naredne četiri godine u poptunosti promijeniti lice grada.

Vratićemo sjaj gradskom bazenu i plaži Pizana, a samim tim i vaterpolu mjesto koje mu u Budvi pripada. Izgradićemo marinu sa novim vezovima, kao novo šetalište sa lukom Rafailovići. Budva će dobiti pozorište i multifunkcionalni kulturni centar, vratićemo Pjesmu Mediterana, a mladima ponuditi posebnu zonu noćnog provoda. Riješićemo dugogodišnji problem neadekvatne primarne zdravstvene zaštite, otvarićemo Sveti Stefan i još mnogo toga učiniti na planu vraćanja zlatnog sjaja dragulju Budve.

Konačno će Budva dobiti prepoznatljivu lokalnu samoupravu, organizaciono superiornu i podsticajnu za razvoj privrede. Preduzetnicima ćemo dodijeliti po 10.000 eura bespovratnih sredstava za povećanje nivoa kvaliteta privatnog smještaja, vratićemo stopu PDV na 7 odsto, te raditi na razvoju ženskog preduzetništva i zanata, za šta će biti izdvojeno do million eura. Olakšaćemo proceduru legalizacije bespravnih objekata i pomoći svima koji se godinama bore za dobijanje pravičnog obeštećenja za oduzetu imovinu na teritoriji Budve.
Budva će postati pamtan grad sa digitalizovanim servisima, a podstanarskim parovima ćemo dodijeliti mjesečnu subvenciju u iznosu od 350 eura, mališanima besplatan vrtić, kao i zemljište za izgradnju novog vrtića. Učenicima iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe biće obezbijeđeni besplatni obroci u školama, besplatni kursevi i plaćeni treninzi. Svi građani Budve moći će da ostvare značajne popuste gradskom karticom, dok će penzioneri imati besplatan pristup svim uslugama grada.

Petovac će dobiti Građanski biro, modernizovaćemo šetalište i unaprijediti njegovu komunalnu infrastrukturu. U planu je i omogućavanje zakupa plaža na 10 godina. Gradska uprava nudiće i pomoć u profesionalnoj orjentaciji, a povećaće se i iznosi stipendija. Planirano je i preko pet miliona eura ulaganja za sportske organizacije.

U planu je i rješavanje dugogodišneg problema nedostatka parking mjesta kroz izgradnju šest garaža i parkinga u centru grada blizu Starog grada, kod Pošte, kao i Rozinu, Pržnom i Bečićima sa preko 2.300 novih parking mjesta. Uredićemo glavni gradski park, a planirana je i valorizacija budvanskog zaleđa, kroz hiking, biking, izgradnju vila sa bazenima, razvijanjem ruralnog turizma, vinogradarstva, poljoprivrede i maslinarstva.

U posljednih osam godina razvoj Budve u potpunosti je zaustavljen. Stavićemo tačku na to! Aktuelna vlast nije napravila nijedno novo parking mjesto, nijednu novu ulicu, nijedno novo igralište ili park. Zelene površine su uništene, a stanje komunalnog reda nikad gore. Ovu vlast obilježile su međusobne svađe i razmirice zbog kojih čak treći put u četiri godine idemo na izbore. Najgore od svega – prethodnih osam godina obilježio je dramatičan pad sistema vrijednosti. Umjesto mediteranskog duha, otvorenih škura i poznatog gostoprimstva, Budva je danas poprište uličnih tuča, ubistava i leglo kriminala. Vrijeme je za promjene, jer Budva to zaslužuje.