15-09-2018

Osuđeni zbog lažnih recenzija na TripAdvisoru

Kako pišu lokalni italijanski mediji, sud u Lećeu je na zatvorsku kaznu osudio vlasnike kompanije PromoSalento jer su prodavali pakete lažnih recenzija hotelima i restoranima.

Osuđeni zbog lažnih recenzija na TripAdvisoru | Radio Televizija Budva

Dobili su 9 mjeseci zatvora bez mogućnosti uslovne kazne i moraju isplatiti 8000 eura odštete TripAdvisoru za sudske troškove. TripAdvisor je sarađivao u istrazi i podržao kazneno gonjenje falsifikovanja recenzija na svom servisu.

"Smatramo da je ovo istorijska presuda za internet", izjavio je Bred Jang, pravni savjetnik TripAdvisora.

“Pisanje lažnih recenzija uvijek je bilo kršenje zakona, ali sad je krivac prvi put završio u zatvoru. Ulažemo puno u sprečavanje prevara i efikasno ih otkrivamo. Od 2015. blokirali smo aktivnosti više od 60 kompanija za internetsko oglašavanje u cijelom svijetu. Ali ne možemo sve sami i zato spremno sarađujemo s nadležnim vlastima", dodao je Jang.

PromoSalentove nezakonite aktivnosti je prije tri godine otkrio TripAdvisorov sigurnosni tim. Ustanovili su da kompanija u Italiji posluje nezakonito. TripAdvisor im je blokirao više od 1000 pokušaja objave recenzija o nekoliko stotina restorana.

Kad TripAdvisor sumnja na autentičnost ili motive recenzija, počinje da istražuje korisničke profile i objave. Ako ustanove da se manipuliše recenzijama, na profilima osumnjičenih restorana objavljuju crveni kružić, kao upozorenje korisnicima. Ako lažne recenzije ni tada ne prestanu, angažuju se pravnici i blokiraju se profili. U onim najtežim slučajevima uključuje se lokalna policija.