08-04-2024

Otključavanje skrivenih čari noćne ekonomije destinacije Budva

U novoj kolumni za portal RTV Budva, ekspertkinja u oblasti planiranja i upravljanja turističkim destinacijama, mr Marija Lazarević objašnjava šta je noćna ekonomija i koje su prednosti održivog razvoja noćne ekonomije Budve.


Foto: Privatna arhiva

Kada sam prvi put čula za projekat Cities After Dark tj. Gradovi kada padne mrak, URBACT Programa bila sam istovremeno iznenađena ali i znatiželjna šta on sve podrazumijeva. Vjerujem da je i vama to pomalo nejasno. Zato sam se odlučila da napišem ovu kolumnu u kojoj ću predstaviti šta sve podrazumijeva život kada zađe sunce i šta je to noćna ekonomija Budve kojom ćemo se baviti u budućnosti.

Turizam cvjeta na privlačnosti ponude, uzbuđenju istraživanja i obećanju nezaboravnih iskustava u destinaciji. Dok dnevne atrakcije često kradu pažnju, postoji skriveni dragulj koj čeka da bude otkriven nakon zalaska sunca: noćni život. Od užurbanih gradskih ulica do mirnih djelova Budve, organizovanje noći nudi turističkim destinacijama mnoštvo pogodnosti koje ne samo da poboljšavaju doživljaj posjetilaca već i podstiču lokalnu ekonomiju.

Produžetak radnog vremena, produžetak radosti

Prelazak iz dana u noć označava transformaciju ambijenta, jer naše ulice oživljavaju jarkim svjetlima i zvučnim aktivnostima. Turističke destinacije koje prihvataju noćnu ekonomiju otvaraju potpuno novo carstvo mogućnosti za posjetioce. Restorani služe kulinarske užitke u pozadini svjetlucavih zvijezda, nudeći gastronomska iskustva koja se zadržavaju dugo nakon završetka obroka. Prodavci drže svoja vrata otvorena, pozivajući noćne kupce da se prepuste kasnonoćnoj maloprodajnoj terapiji.

Produžavanjem radnog vremena, turističke destinacije ne samo da zadovoljavaju različite rasporede, već i pružaju mogućnosti za nezaboravna iskustva koja prevazilaze granice dnevne svjetlosti, nudeći uživanja u kupovini kada ”žeropek” prođe.

Kulturno uranjanje nakon zalaska sunca

Noćna ekonomija nudi jedinstvenu priliku turistima da po mraku urone u lokalnu kulturu. Festivali, koncerti i pozorišne predstave oživljavaju pod mjesečinom obasjanim nebom, pokazujući bogatu tapiseriju tradicija i talenata koji definišu destinaciju. Od tradicionalnih plesova do savremenih umjetničkih instalacija, noć postaje platno na kome cvjetaju kulturni izrazi. Turisti imaju priliku da komuniciraju sa lokalnim stanovništvom, stvaraju veze i stiču uvide koji prevazilaze površno turističko iskustvo.

Bilo da se pridružuju uličnoj paradi ili uživaju u regionalnim delicijama u noćnoj gastro ponudi, noćna ekonomija služi kao kapija za autentične kulturne susrete koji ostavljaju trajan utisak na posjetioce.

Ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta

Pored obogaćivanja doživljaja posjetilaca, noćna ekonomija igra ključnu ulogu u pokretanju ekonomskog rasta i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje u turističkim destinacijama.
Produženo radno vrijeme dovodi do povećanja prihoda za preduzeća u različitim sektorima, od ugostiteljstva do zabave. Restorani, barovi i klubovi napreduju dok se posjetioci okupljaju da se druže i opuste kad padne mrak, stvarajući vitalnost u lokalne scene noćnog života. Štaviše, potražnja za uslugama kao što su transport i bezbjednost eskalira, stvarajući prilike za zapošljavanje za stanovnike i doprinoseći ukupnom ekonomskom prosperitetu.

Iskorišćavanjem potencijala noćne ekonomije, turističke destinacije mogu njegovati dinamičan ekosistem koji održava sredstva za život i podstiče prosperitet lokalne zajednice.

Poboljšana bezbjednost i sigurnost

Suprotno uobičajenim zabludama, prihvatanje noćne ekonomije može dovesti do sigurnijeg i bezbjednijeg okruženja za turiste i stanovnike. Povećan pješački saobraćaj tokom večernjih sati stvara osjećaj prisustva zajednice, obeshrabrujući kriminalne aktivnosti i promovišući bezbjednije urbano okruženje. Štaviše, dobro osvijetljene ulice i naselja odvraćaju potencijalne prestupnike, podstičući osjećaj sigurnosti koji podstiče istraživanje i druženje kad padne mrak.

Lokalne vlasti često sprovode mjere kao što su pojačano osvjetljenje i pojačane policijske patrole kako bi osigurale bezbjednost noćnih veseljaka, dodatno jačajući povjerenje u noćno iskustvo. Dajući prioritet bezbjednosti i sigurnosti u okviru noćne ekonomije, turističke destinacije mogu da njeguju okruženje dobrodošlice u kome se posjetioci osjećaju prijatno istražujući i uživajući u svemu što noć može da ponudi.

Održivost životne sredine

Prihvatanje noćne ekonomije ne odnosi se samo na ekonomski rast i kulturno obogaćivanje – već i na održivost.

Optimizacijom korišćenja postojeće infrastrukture i resursa tokom noćnih sati, turističke destinacije mogu smanjiti svoj ekološki otisak i promovisati održive prakse. Na primjer, usluge javnog prevoza koje rade do kasno u noć pružaju ekološki prihvatljivu alternativu individualnom putovanju automobilom, smanjujući zastoje u saobraćaju i emisije gasova staklene bašte. Slično tome, inicijative kao što su energetski efikasna rasvjeta i programi upravljanja otpadom doprinose naporima za očuvanje životne sredine dok istovremeno poboljšavaju noćnu estetiku.
Iskorišćavanjem potencijala noćne ekonomije na održiv način, turističke destinacije mogu utabati put ka ekološki svjesnijoj budućnosti.

Na kraju, da zaključimo: noćna ekonomija ima ogroman potencijal za turističke destinacije koje žele da poboljšaju iskustvo posjetilaca, stimulišu ekonomsku rast i podstaknu kulturnu živost. Produžavanjem radnog vremena, promovisanjem kulturnih događaja i davanjem prioriteta bezbjednosti i održivosti, destinacije mogu da otključaju skrivene čari noći, nudeći putnicima očaravajuće putovanje koje prevazilazi granice dnevne svjetlosti. Dok sunce zalazi i izranjaju zvijezde, noćna ekonomija mami, pozivajući turiste da otkriju svijet budvanske noći.

Mišljenja i stavovi izraženi u ovom autorskom tekstu su isključivo lični pogledi autora i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja redakcije RT Budva.