25-08-2022

Posljednji incident dokaz da novinari rade u nesigurnim uslovima

U kakvim uslovima rade novinari i drugi medijski radnici, pitanje je koje se otvori tek nakon incidenta. Tako su zaposleni u dnevnom listu Dan bili meta napada zbog teksta na portalu, a koji je na sličan način objavljen i u svim ostalim medijima.

Posljednji incident dokaz da novinari rade u nesigurnim uslovima | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Posljednji napad na novinare i redakciju “Dan-a” ide u prilog tome u kakvom ambijentu rade medijski poslenici u Crnoj Gori.

"Napadaju novinare zato što je stvorena takva atmosfera u ovom društvu da ljudi mogu sami da sprovode pravdu ili nepravdu. Izgleda da im je najlakše udariti na novinare, zato što neke posljedice dosadašnji napadači nijesu imali", kazao je glavni urednik Dana Mili Prelević.

Sinoćnji incident osudio je i Sindikat medija.

"Radi se o specifičnom napadu, radi se o građaninu koji je bio nezadovoljan izvještavanjem tog medija o njemu, iako su i drugi mediji na skoro isti način izvještavali o tome, on je mogao da iskoristi i druge mehanizme za demantiji, reagovanje, siguran sam da bi Dan, kao i drugi mediji, shvatili to na ozbiljan način i ispravili te navode", kazao je potpredsjednik Sindikata medija (SMCG) Radomir Kračković.

Naši sagovornici ističu da ambijent u kojem rade mediji neće biti bolji, dok država ne preduzme konkretne korake.

"Mi smo sinoć radili pod velikim stresom, da završimo novinu. Ovakvi incidenti stvaraju tu atmosferu linča prema novinarima i ja očekujem da država, ne samo kada je ovaj slučaj u pitanju, reaguje tako što će biti napravljeni zakoni koji će žestoko kažnjavati one koji napadaju novinare. Ne zato što sam ja novinar, već zato što su novinari u Crnoj Gori savjest društva", kazao je Prelević.

"I ovaj slučaj pokazuje da novinari u Crnoj Gori rade u nekim nesigurnim uslovima. Veliki broj napada koji se desio u posljednje dvije godine upravo se desio od strane građana koji su nezadovoljni pisanjem medija ili koji su pripadnici jedne ili druge političke opcije i onda iskazuju svoje nezadovoljstvo na medije čija im se uređivačka politika ne sviđa", poručio je Radomir Kračković.

Napad na redakciju Dana osudilo je Ministarstvo kulture, Ombudsman, kao i pojedine političke partije.