07-05-2024

Predsjednik Kine Si Đinping danas i sjutra u posjeti Srbiji

Predsjednik Kine Si Đinping danas počinje dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, na poziv predsjednika Aleksandra Vučića, sa kojim će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje.

Predsjednik Kine Si Đinping danas i sjutra u posjeti Srbiji | Radio Televizija Budva

(Foto: Beta/(AP Photo/Darko Vojinovic))

Si dolazi u Beograd na 25. godišnjicu uništenja zgrade ambasade Kine u NATO bombardovanju, u sklopu prve posjete Evropi u posljednjih pet godina, tokom koje boravi u još svega dvije zemlje, Francuskoj i Mađarskoj.

Očekuje se da Si i Vučić razgovaraju o širokom spektru tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških do saradnje u oblasti kulture.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lin Đijan rekao je prošle nedjelje da će Si tokom posjete Beogradu "detaljno razmijeniti mišljenja sa predsjednikom Vučićem o odnosima Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa" i da će "zacrtati kurs" budućeg razvoja bilateralnih odnosa.

Očekuje se i da Si u Beogradu otvori Kineski kulturni centar, izgrađen na mjestu bombardovane ambasade Kine, u kojoj su 7. maja 1999. poginula tri kineska novinara.

Kineski predsjednik dolazi u Beograd oko šest mesjeci poslije posjete Vučića Pekingu, tokom koje su zvaničnici Srbije i Kine, na međunarodnom forumu "Pojas i put", potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini u prisustvu dvojice lidera. Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine trebalo bi da stupi na snagu u julu.

Vučić je prošle nedjelje izjavio da će Srbija tokom posjete Sija inicirati projekte ubrzanog tehnološkog razvoja u onim sferama u kojima nema dovoljno znanja, "od robotike, tehnologije satelita, letjećih automobila i mnogih drugih stvari".

Vlada Srbije je 30. aprila usvojila akte o unapređenju saradnje sa Kinom u oblastima prosvete, nauke, inovacija, tehnološkog razvoja, kao i ekonomske i tehničke saradnje u oblasti infrastrukture.

Vučićev kabinet je saopštio da će posjetu predsjednika Kine moći da prati ograničen broj medija po principu reciprociteta sa gostujućom delegacijom.

Uoči druge zvanične posjete Sija Srbiji za osam godina, Vučić je izjavio da je Kina "najbolji partner" Beograda u ostvarivanju državnih ciljeva, rekavši za kineskog predsjednika da je "najmoćniji čovek svijeta".

"Presrećan sam što predsjednik Si dolazi u Srbiju. Velika čast za Srbiju i velika šansa za nas. U narednih pet godina gotovo svi proizvodi biće slobodni za izvoz u Kinu. To su za nas velike stvari. Zamoliću predsjednika Sija dvije ili tri stvari, da vidimo da li možemo ponovo da pokrenemo fabrike lokomotiva i vozova, da neka od kineskih kompanija uloži u Srbiju", rekao je Vučić.

Poslije jučerašnjeg sastanka sa ambasadorom Kine u Beogradu Li Mingom, Vučić je rekao da je "nemjerljiva čast" koju Si čini Srbiji dolaskom u Beograd, "pogotovo imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje sveopšteg razvoja, kao i globalni geopolitički kontekst".

"Ponosni na čelično prijateljstvo sa Kinom, sa nestrpljenjem čekamo posjetu predsjednika Sija, uvjereni da će naše gostoprimstvo pokazati koliko Srbija cijeni partnerstvo sa ovom velikom zemljom", naveo je Vučić.

Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je prošle nedjelje da se Peking raduje posjeti "kao još jednoj prilici za cementiranje gvozdenog prijateljstva" sa Srbijom.

U prošlonedjeljnom intervjuu kineskoj državnoj televiziji CCTV, Vučić je rekao da se Srbija "čvrsto drži principa jedne Kine" i da smatra da je ostrvo Tajvan dio te zemlje.

"Kod nas je sve vrlo jednostavno, jer znamo šta je Povelja UN, znamo kako bi trebalo da funkcioniše međunarodni javni poredak i znamo da imamo prijatelja. I zato uvijek lako kažemo - Tajvan je Kina i tačka. Vjerujemo da će predsjednik Si voditi računa o Tajvanu na pravi način u budućnosti, na način na koji on želi, na način na koji žele Kinezi", rekao je Vučić.

Beograd i Peking približava politika Srbije - vojna neutralnost i neusklađivanje spoljne politike sa Evropskom unijom u odnosu na Kinu i Rusiju, kao i zajednički stav prema pitanju teritorijalnog integriteta.

U zvaničnoj posjeti Srbiji Si Đinping je prethodni put bio u junu 2016. godine. Tokom te prve posjete predsjednika Kine Beogradu poslije više od 30 godina, zvaničnici dvije zemlje su potpisali niz međudržavnih sporazuma, uključujući Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Kineski predsjednik u Srbiju dolazi iz Francuske, a iz Beograda će otići u Mađarsku. Zapadni mediji navode da će kineski predsjednik imati teške sastanke u Parizu, a lagodne u Beogradu i Budimpešti, i posebnu pažnju pridaju činjenici da Si dolazi u Srbiju na 25. godišnjicu bombardovanja kineske ambasade.

Američka agencija Asošiejted pres piše da će Si veći dio petodnevne evropske turneje "provesti u dvije male zemlje sa autokratskim liderima koje se smatraju prijateljskim prema Kini i bliskim ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, u regionu koji Peking koristi kao uporište za ekonomsko širenje u Evropi".