11-06-2024

Procjene o ljetnoj potražnji podigle cijene nafte

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak 80 USD, jer su među ulagačima prevagnule procjene o snažnoj ljetnoj potražnji, potisnuvši u drugi plan jači dolar i opreznije špekulacije o sniženju kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama.

Procjene o ljetnoj potražnji podigle cijene nafte | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pexels

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 53 centa i iznosila je 80,15 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 76,1 USD, prenosi Hina.

Raspoloženje na naftnim tržištima prigušio je na kraju prošle sedmice ubrzani tempo zapošljavanja u SAD-u, prema podacima Ministarstva rada za maj, podstaknuvši iznova nagađanja da bi centralna banka mogla odložiti sniženje kamata zbog snižavanje troškova zaduživanja, kako bi spriječila ponovno jačanje inflacije.

Dolar je u takvom okruženju ojačao, a u ponedjeljak podsticaj mu je bila i objava francuskog predsjednika, Emmanuela Macrona, da će zbog loših rezultata na izborima za Evropski parlament (EP), raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

"Cijene su u ponedjeljak počele da rastu, kada su se u SAD-u probudili i započeli novu radnu sedmicu. Ulagače na drugoj strani Atlantika očito ne brinu slabi euro i posljedično jači dolar zbog raspirivanja prijevremenih izbora u Francuskoj", rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Jači dolar koči potražnju za naftom, budući da nagriza kupovnu moć ulagača s drugim valutama.

Analitičari američke investicione banke, Goldman Sachs, očekuju solidnu potražnju u ljetnoj sezoni putovanja i manjak na tržištu od 1,3 miliona barela dnevno u trećem tromjesečju.

"Bliži se ljetna sezona vožnje i postupno preovladava uvjerenje da će potražnja biti snažna i da će značajno smanjiti zalihe", rekao je Varga.

Analitičari su se tako približili stavu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika koji, u očekivanju oporavka potražnje, planiraju da povećaju snabdijevanje pred kraj godine i u narednoj.

Njihova odluka bila je barijera cijenama u prvoj polovini prošle sedmice, pa su saudijski i ruski zvaničnici naglasili da po potrebi mogu i prilagoditi odluku.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel korpe nafte njegovih članica poskupio 56 centi na 80,37 USD.