22-04-2024

U Sjevernoj Makedoniji u ponoć počinje izborna tišina

U Sjevernoj Makedoniji u ponoć počinje izborna tišina za prvi krug predsjedničkih izbora, na kojma će se u srijedu 24. aprila za mjesto šefa države boriti sedam kandidata.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Izborna tišina će trajati do zatvaranja glasačkih mjesta u 19.00 u srijedu, ali će u tom periodu biti dozvoljena kampanja za parlamentarne izbore koji će se održati istovremeno sa očekivanim drugim krugom predsjedničkih, u srijedu 8. maja.

Po anketama, ni jedan od kandidata neće osvojiti dovoljan broj glasova za pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Najveće šanse da prođu u drugi krug imaju predsjednik Sjeverne Mekedonije Stevo Pendarovski čiju kadidaturu za drugi madat podržava koalicija "Za evropsku budućnost" vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Gordana Siljanovska Davkova, kadidatkinja koalicije makedonske opozicione konzervativne partije VMRO DPMNE nazvana "Tvoja Makedonija".

Na ovogodišnjim izborima za mjesto predsjednika Sjeverne Makedonije takmiče se i dvojica etničkih Albanca - kandidat koalicije "Evropski front" najveće albanske partije DUI, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari kao kandidat koalicije albanske opozicije "Vrijedi", koju podržava partija "Samopredjeljenje" kosovskog premijera Albina Kurtija.

Još tri kandidata će pokušati da osvoje predsjedničku funkciju. Gradonačelnik skopske opštine Karpoš i lider male partije "Grom" Stevčo Jakimovski, univerzitetska profesorka Biljana Vankovska, podržana od male parlamentarne partije "Ljevica" i gradonačelnik Kumanova i Maksim Dimitrievski, kandidat njegove novoformiranje partije "Znam – Za našu Makedoniju".

Vlada Sjeverne Makedonije je srijedu, 24. aprila, i srijedu, 8. maja, proglasila neradnim danima bi građani mogli da glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Za predsjedničke izbore u Sjevernoj Makedoniji koristi se dvokružni sistem po kojem kandidat može da pobijedi i u prvom krugu ukoliko osvoji više od 50 odsto glasova. U drugom krugu izlaznost mora biti najmanje 40 odsto, od ukupnog broja od 1,8 miliona registrovanih birača, da bi rezultat bio važeći.

Prema Državnoj izbornoj komisiji (DIK), za predsjedničke izbore upisano je 1.814.317 birača, a za parlamentarne ukupno 1.815.350 birača.

Za praćenje predsjedničkih izbora 24. aprila u DIK je akreditovano je ukupno 942 posmatrača, stranih novinara i prevodilaca.

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je 21. marta posmatračku misiju u Sjevernoj Makedoniji, koju čini glavni tim od 12 međunarodnih eksperata, 20 dugoročnih posmatrača i 300 kratkoročnih posmatrača.

Predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Jovan Mitreski raspisao je polovinom februara sedme predsjedničke i 11. parlamnetarne izbore.

Datumi tih redovnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora dogovoreni su 4. decembra prošle godine na sastanku lidera parlamentarnih stranaka.



(Beta/RTCG)