23-04-2024

(VIDEO) Cena Ćokoli miljenik sugrađana i dobri duh Starog grada

On se budi dok svi spavaju i sa prvim zracima sunca već je na ulicama našeg grada, brine se o tome da na ulice kada se probudimo dočekaju čiste, svi ga već znate i pozdravljate u prolazu, a riječ je o Ceni Ćakoli.


Foto: PrtSc

Njegova oprema za rad svakoga dana su kanta lopata i metla, a svjedok je kako se svakoga dana budi Stari grad. Cena ima poseban odnos sa Starograđanima, te važi za miljenika ovog dijela grada.

"Budim se u pola pet, popijem kafu, onda krećem za Budvu, kasnije doručkujem kada se otvore lokali, a rad započinjem od Stare autobuske, pa idem i gornjim i donjim šetalištem, do Pizane i Satri grad, koji čitav radim sam", kaže Cena.

"Da Stari grad bude čist potrebno je nekih dva dva ipo sata, a ja počnem sa radom u 6h", istakao je on.

Kada se radnici iz Paletsine jednoga jutra ne bi pojavili na poslu Cena kaže nastao bi haos.

"Ne samo jedno jutro, nego pola sata i sat u sezoni, kada su tu gosti i turisti, samo pola sata da nas nema, Stari grad nema kante i nastao bi haos", ističe Ćokoli.

Od plate Komunalnog preduzeća teško se živi, a Cena ima sedmočlanu porodicu, djeca kako kažu ne idu u školu, jer nemaju uslove.

U Budvu je došao sa Kosova.

"Došao sam 1992. počeo sam da radim honorarno u Komunalnom, na Kosovu nije bilo posla, radio sam ponekad privatno, a kada sam doao ovdje bile su marke i imao sam platu 3,500 maraka i bio sam prserećan", sjeća se Cena.

Danas ipak živi se teže, primjećuje on.

Opširnije u videu: