06-05-2024

(VIDEO) Vujičić: Građani Budve neće moći slobodno da biraju odbornike na izborima 26. maja

Građani Budve na izborima 26. maja neće moći da slobodno biraju odbornike, odnosno vlast, nego će moći da glasaju za izborne liste a podnosioci izbornih listi biraju predstavnike vlasti i određuju koji kandidati sa liste će dobiti odbornički mandat, saopštio je na današnjoj press konferenciji nosilac liste "Građanske akcije", dr Božidar Vujičić.


Printscreen: YouTube/Portal RTV Budva

Kako je kazao, jasno je da odbornici Skupštine opštine Budva ne predstavljaju volju građana Budve, nego volju podnosilaca izbornih listi. On je ocijenio da glasanjem za izbornu listu građani daju glas svim kandidatima na listi.

"Građani koji prihvate da budu kandidati na izbornim listama i iskoriste pravo da budu birani, sistemski se diskriminišu, zbog raspodjele mandata po redu na izbornoj listi. Osamdeset posto budućih odbornika dobija siguran mandat, mjesec dna prije izbora, danom objavljivanja izbornih listi", kazao je Vujičić.

On je naveo da se postavlja pitanje zašto predstavnici Evropske unije priznaju vlast u Crnoj Gori kada, kako je rekao, znaju da vlast nije izraz slobodne volje građana.

Takođe je upitao, zašto predstavnici EU priznaju vlast kada građani, smatra Vujičić, ne biraju slobodno odbornike i poslanike, i kada je, kako je rekao, vlast izraz sistemske korupcije i diskriminacije biračkog prava.

"Istovremeno, kao osnovni preduslov Crnoj Gori za priključivanje EU postavlja se obaveza Crne Gore da se izbori sa korupcijom i da u Crnoj Gori zavlada vladavina prava. Ove dvije činjenice ne idu zajedno i zato se može zaključiti da EU ne želi Crnu Goru istinski u svoje društvo, ali želi da drži Crnu Goru u kolonijalnom položaju, da sve što je interesuje ostvari u Crnoj Gori i da je nikad ne primi u EU", poručio je nosilac liste "Građanske akcije".

Eventualno drugačije postavljanje EU prema Crnoj Gori, Vujičić komentariše na sljedeći način:

"Ako bi EU uslovila Crnu Goru da organizuje vlast koja će predstavljati slobodno izraženu volju građana, što se može ostvariti samo otvaranjem izbornih listi, da građani daju glas listi ali i kandidatu sa izborne liste i u krajnjem da mandat dobiju kandidati koji dobiju najviše glasova od građana, moglo bi se desiti da narodna vlast preispita neke odluke od ključnog značaja za EU, a koje je usvojila vlast zasnovana na sistemskoj korupciji i diskriminaciji biračkog prava. Na primjer, odluku o ulasku Crne Gore u NATO, odluku o priznavanju Kosova, odluku o uvođenju sankcija Rusiji i drugo što EU nikako ne odgovara. Zato im više odgovara da odbornike i poslanike biraju podnosioci izbornih listi, da se prije izbora zna ko će dobiti mandat i tako zadrži vlast koja nije izraz slobodno izražene volje građana i koja će donositi odluke koje nisu u interesu građana, ali jesu u interesu Njemačke i ostalih država članica EU", zaključio je Vujičić.





M.S.