10-05-2024

Vujičić: Otvaranjem izbornih listi građani ostvaruju pravo da biraju predstavnike, a ne izborne liste

Da se izborne liste otvore i tako građani preuzmu vlast, odnosno ostvare ustavno pravo da biraju predstavnike, a ne izborne liste, potreban je glas 41 poslanika, saopštio je na današnjoj pres konferenciji nosilac liste „Dr Božidar Vujičić - Za stvarne promjene“, dr Božidar Vujičić.


Foto: Portal RTV Budva

„Neistina je da je za otvaranje izbornih listi potrebna dvotrećinska većina poslanika, to je potrebno za mijenjanje izbornog sistema. A ovdje se ne mijenja sistem, već se odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, da podnosilac izborne liste određuje redoslijed kandidata na listi i da se mandat raspoređuje kandidatima po redu na listi, usklađuju sa Ustavom i međunarodnim propisima koji određuju građanina kao nosioca suvereniteta koji vlast ostvaruje slobodnim izborom predstavnika na izbornim listama“, istakao je Vujičić.

Kako navodi, otvaranjem izbornih listi temeljno ljudsko pravo, biračko pravo, se usklađuje sa Ustavom i međunarodnim ugovorima i konvencijama, a izborni sistem ostaje bez promjena.

Vujičić objašnjava da je Poslovnikom o radu Skupštine Crne Gore određen hitan postupak za usaglašavanje zakona sa evropskim pravom i međunarodnim ugovorima radi ostvarenja biračkog prava, te da se Odluka o otvaranju izbornih listi može usvojiti voljom 41 poslanika već na prvoj sjednici.

„Nažalost, u Skupštini Crne Gore nema nijednog poslanika koji bi podnio prijedlog radi usaglašavanja odredbi člana 39 stav 5 i člana 96 Zakona o izboru odbornika i poslanika u cilju usklađivanja biračkog prava sa evropskim pravom i međunarodnim ugovorima. U cijeloj Evropi samo poslanici u Crnoj Gori i Srbiji ne žele da otvore liste, već pratije daju mogućnost građanima da biraju samo izborne liste, dok partija određuje kojem kandidatu će dati mandat. Predstavnici EU uporno priznaju izbore u Crnoj Gori koji nisu izraz volje građana već nekoliko pojedinaca. Sistemska korupcija i diskriminacija biračkog prava u Crnoj Gori sprovodi se uz pomoć partija, nezavisnih intelektualaca, nevladinog sektora, sudija ustavnog suda, državnih tužilaca, zaštitnika ljudskih prava, Agencije za sprječavanje korupcije, nezavisnih urednika programa javnih servisa i predstavnika EU u Podgorici“, kazao je Vujičić.


Video: Portal RTV Budva