Zabava

18-05-2024

Sladoled sa bananom

Ovaj jednostavan recept za sladoled kombinuje zrele banane sa kikiriki puterom i orašastim plodovima po izboru. Bez šećera i mliječnih proizvoda, ovo je savršena poslastica za sve koji vode računa o ishrani.

17-05-2024

Četiri znaka da jedete previše soli

Osjećate li potrebu da brzo popijete čašu vode nakon što ste pojeli paketić čipsa, činiju kokica ili šaku kikirikija? To je jasan znak da je vaša užina bila slana — što nužno nije loše.

14-05-2024

Međunarodni dan ptica selica – 14. maj

Najpoznatije selice među životinjama koje se u vrijeme zime sele u toplije krajeve su ptice. Mnoge životinje ne mogu da opstanu u vrijeme zime zbog hladnoće, ali i zbog nedostatka hrane, dok se neke vrste sele zbog razmnožavanja.

14-05-2024

Titov omiljeni kolač: Recept dugo bio strogo čuvana tajna

Za Josipa Broza Tita pričalo se da je veliki bonvivan i gurman te da se uprkos dijabetesu nije suzdržavao od slatkog. Ako slušate priče, bajke ili teorije zavjere o Josipu Brozu, naletjećete i na legendu zvanu – Titov omiljeni kolač.

09-05-2024

Ljutite se, to je ponekad dobro za uspjeh

Ljutnja ponekad može da nam pomogne da ostvarimo planirano, može podstaći ljude da prevaziđu prepreke, iako su rezultati najbolji kada ljudi imaju na umu dugoročne ciljeve.

09-05-2024

Svako novo pamćenje oštećuje moždane ćelije

Novo istraživanje pokazalo je da proces dugotrajnog pamćenja ima svoju cijenu. Čini se, naime, da svaka nova memorija uzrokuje upalu u mozgu i oštećenje DNK u nervnim ćelijama.

09-05-2024

Ledene mak kocke

Jednostavan recept za lagani, kremasti kolač od maka sa ukusom vanile.