Zabava

21-04-2024

Atina je najmirisniji grad u Evropi

Možda zvuči malo neobično, ali ako ste se ikada pitali koji grad najljepše miriše, imamo odgovor. Britanska kompanija HAYPP rangirala je top 10 evropskih gradova koji najljepše mirišu.

21-04-2024

Prutići od tikvica pečeni u pećnici

Tikvica je jedna od najkorištenijih namirnica u našim jelovnicima. Jede je se na niz načina, od kuvane, svježe, samostalnog priloga, kao dijela različitih jela, od variva do burgera, pa čak i u desertima. Dakle, ako volite tikvicu, pronaći ćete način da ona završi na vašem tanjiru. Tikvica spada u porodicu tikvenjača (Cucurbitaceae) uz biljke poput krastavca, lubenice, dinje i različitih vrsta bundeva. Nalazimo je u nekoliko vrsta, a vrste se ponajprije razlikuju po boji, od snažno žute do tamnozelene.

20-04-2024

Globus – statusni simbol i relativna slika svijeta

U sve nestabilnijoj geo-političkoj situaciji u svijetu, granice i toponimi, skoro preko noći, mogu da se promijene. Zato se postavlja pitanje, koliko su ljudima danas, u vrijeme kada caruju aplikacije , navigacije i interaktivne mape, neophodni globusi.

20-04-2024

Zapečeni gambori

Zapečeni gambori su verovatno idealni za ljeto. Da, mnogo paradajza, miris račića i feta sir su zaista prava letnja kombinacija…

17-04-2024

Oko može da predvidi demenciju 12 godina prije dijagnoze

Oči mogu da otkriju mnogo o zdravlju našeg mozga, a problemi sa očima mogu biti jedan od najranijih znakova kognitivnog pada. Naša najnovija studija pokazuje da gubitak vizuelne osetljivosti može predvidjeti demenciju 12 godina prije nego što se dijagnostikuje.